“Τώρα που είσαι έγκυος, πρέπει να τρως για δύο”. Αυτή είναι η πιο κλασική συμβουλή των γιαγιάδων για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη.
Το μεγαλύτερο και πιο συγκλονιστικό ταξίδι μου έχει ξεκινήσει. Διανύω ήδη την 17η εβδομάδα της δίδυμης εγκυμοσύνης μου. Τα σποράκια μου έχουν φτάσει, το κάθε ένα, στο μέγεθος ενός αχλαδιού!
Όμως, αντί να πάρω κιλά, έχω χάσει ένα και η κοιλίτσα μου δεν έχει φανεί ακόμα. Η ναυτία και οι αναγούλες καλά κρατούν.
Οι αιματολογικές εξετάσεις μου δεν είναι πλέον τόσο καλές κι έχω αρχίσει να ανησυχώ για τη θρέψη των μωρών. Αφού δεν τρώω εγώ καλά, δεν τρώνε κι αυτά.
Τι μπορώ όμως να κάνω για να βελτιώσω τη διατροφή μου; Δοκίμασα όσα προτείνει το ίντερνετ, αλλά δεν με βοήθησαν πολύ. Τι άλλο υπάρχει;
Σπαρτιάτικη διατροφή
Περιμένω με υπομονή το ραντεβού μου με τη διατροφολόγο. Ακόμα και τώρα ανακατεύομαι. Νιώθω όμως ανακούφιση. Νομίζω, ότι με τη βοήθειά της θα βελτιωθεί η κατάσταση.
Να κάνω επιτέλους και λίγη κοιλίτσα. Δεν φαίνομαι καθόλου έγκυος! Είμαι ακόμα αδύνατη και μάλιστα περισσότερο από πριν. Το πρόσωπό μου είναι χλωμό και αφυδατωμένο κι έχω μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια μου. Αν εγώ είμαι έτσι, πώς θα είναι τα μωρά μου;
Άσε που έχω πεθυμήσει νόστιμα φαγητά. Και τι δεν θα έδινα για μία πολύχρωμη σαλάτα, έναν χυμό με φρέσκα φρούτα ή ένα πιάτο φακές…
Mου αρέσει το καλομαγειρεμένο, μαμαδίστικο, σπιτικό φαγητό. Τα τελευταία χρόνια έχω μειώσει τα ζωϊκά προϊόντα στην κουζίνα μου.
Όμως, τώρα που είμαι έγκυος, αηδιάζω με πολλά φαγητά που πριν λάτρευα. Με ενοχλεί οποιαδήποτε γλυκιά γεύση και το μόνο που επιθυμώ να τρώω, είναι πατάτες φούρνου με λίγο τυρί και ελιόψωμο!
Πλέον, έχω σταματήσει να τρώω ό,τι ενοχλεί το στομάχι μου κι επιβαρύνει την κατάσταση. Δηλαδή σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και χυμούς…
Οπότε η διατροφή μου πλέον έχει ως εξής:
Πρωινό: τοστ με τυρί ή αυγοφέτες ή ελιόψωμο.
Δεκατιανό: ρυζογκοφρέτες με τυρί.
Μεσημεριανό: ψάρι ή κοτόπουλο στον ατμό ή βραστά μοσχαρίσια μπιφτέκια πλασμένα με βρώμη. Συνοδεύω πάντα με πατάτες και καρότα βραστά.
Απογευματινό: ίδιο με δεκατιανό.
Βραδινό: ίδιο με το μεσημεριανό.
Πίνω νερό γουλίτσα-γουλίτσα κι αυτό μόνο τις πρωινές ώρες που νιώθω καλύτερα!
Φυσικά δεν ξεχνάω το παξιμαδάκι μου, την ώρα ακριβώς που με πιάνουν οι αναγούλες!
Τόσο απλή, τόσο στεγνή, τόσο σπαρτιάτικη διατροφή! Κι όμως στη δική μου περίπτωση λειτουργεί…
Πώς βοηθάει ένας διατροφολόγος στην περίοδο της εγκυμοσύνης;
- Βγάζει εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, ανάλογα με τα διατροφικά πρότυπα και τις ελλείψεις κάθε εγκύου.
- Ελέγχει τις αιματολογικές εξετάσεις και προτείνει κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.
- Σε βοηθάει να πάρεις, μέσω σωστής διατροφής, όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς όμως επιπλέον κιλά.
- Συμβουλεύει για τροφές ή βότανα που δεν είναι κατάλληλα στην εγκυμοσύνη.
Χρειάζομαι απαραίτητα διατροφολόγο στην εγκυμοσύνη μου;
Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Η θρεπτική και ποιοτική διατροφή είναι το κλειδί για την καλή υγεία τόσο της ίδιας όσο και του μωρού της.
Η υπερβολική πρόσληψη σωματικού βάρους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αυξάνει τους κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Διάβασε περισσότερα, εδώ.
“Τώρα που είσαι έγκυος πρέπει να τρως για δύο”, ή στην δική μου περίπτωση για τρεις. Μία από τις συμβουλές που μου έδιναν γιαγιάδες και θείες.
Καταλαβαίνεις πόσα κιλά θα έπαιρνα συνολικά στην εγκυμοσύνη μου, αν ακολουθούσα τα λεγόμενα των γιαγιάδων κι έτρωγα για τρεις;
Η απόφασή μου να συμβουλευθώ διατροφολόγο είναι σωστή. Έχω εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, σύμφωνα με τα διατροφικά πρότυπα της συγκεκριμένης περιόδου. Έτσι παίρνω όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά παρ’ όλη τη συνεχόμενη ναυτία μου και είναι σίγουρο ότι δεν θα πάρω επιπλέον κιλά.
Ποιο ήταν το αγαπημένο σου φαγητό στην περίοδο της εγκυμοσύνης σου; Εγώ επιθυμώ μόνο πατάτες φούρνου με τυρί κι ελιόψωμο…
Αφήστε μια απάντηση