Η δυσπεψία είναι ένα από τα ενοχλητικά αλλά και αναγκαία συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Είναι σημάδι ότι οι ορμόνες σου λειτουργούν σωστά.
Ξυπνάς ένα πρωί, ενώ διανύεις το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου και νιώθεις δυσπεψία, βάρος στο στομάχι, και τάση για εμετό.
Πρέπει να είσαι χαρούμενη που συμβαίνει αυτό. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματός σου και σημαίνει ότι οι ορμόνες σου λειτουργούν σωστά και η εγκυμοσύνη προχωράει ομαλά.
Eίναι ένα από τα τιμήματα που πρέπει να πληρώσεις ως έγκυος!
Λες τα μωρά να είναι μαλλιαρά;
Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πρωινή αδιαθεσία, άλλες απογευματινή κι άλλες όλη τη μέρα. Οι περισσότερες το έχουν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, ενώ μετά περνάει. Κάποιες το έχουν και τους εννέα μήνες.
Εγώ, συγκαταλέγομαι στις δεύτερες, έχω απογευματινή δυσπεψία, τόσο έντονη που δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο. Πονάει το στομάχι μου συνεχόμενα και δεν έχω καθόλου διάθεση. Δεν μπορώ να φάω και να πιω τίποτα, και νιώθω συνεχόμενο βάρος, ακόμα κι αν φάω λίγο ρυζάκι για μεσημεριανό.
Βρίσκω λίγη ανακούφιση όσο είμαι ξαπλωμένη, αλλά πόσο να το κάνω αυτό; Θέλω να συνεχίσω κανονικά τη ζωή μου και να μην χάνω τις μέρες μου. Επιπλέον, πρέπει να τρώω σωστά και να λαμβάνω όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζομαι ως έγκυος. Πώς θα το κάνω αυτό;
Δεν δέχομαι ότι δεν υπάρχει λύση κι ότι πρέπει να αφεθώ στη μοίρα μου και να κάνω υπομονή. Ούτε δέχομαι τις συμβουλές κάποιων που μου προτείνουν φάρμακα. Βρήκα πιο φυσικές λύσεις για να με ανακουφίσουν!
“Λες τα μωρά να είναι μαλλιαρά“, όπως έλεγε η γιαγιά μου;
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της δυσπεψίας
- Συνήθως έχεις τρία γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Μια καλή λύση είναι να τα μοιράσεις σε μικρότερες μερίδες και να αυξήσεις τα γεύματά σου σε πέντε ή περισσότερα, αναλόγως τι σε ανακουφίζει. Άφησε το πιάτο σου πάνω στο τραπέζι και τρώγε μικρές μπουκιές κατά διαστήματα. Αν δουλεύεις, το ταπεράκι να είναι πάντα δίπλα σου. Η δυσπεψία δεν θα περάσει τελείως, αλλά τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια και δεν θα σε εμποδίζουν να χαρείς τις καθημερινές δραστηριότητές σου.
- Τα φαγητά σου πρέπει να είναι πιο απλά μαγειρεμένα. Ξεχνάς τις βαριές σάλτσες και τα πολλά μπαχαρικά. Τα τηγανητά είναι πιο βαριά για το στομάχι και σε φορτώνουν με επιπλέον θερμίδες που σίγουρα δεν χρειάζεσαι. Φρέσκα φρούτα και πολλά λαχανικά είναι ιδανικά για αυτήν την περίοδο. Καλύτερα βγάλε τη φλούδα γιατί είναι πιο δύσπεπτη κι αν δεν είναι βιολογικά συσσωρεύουν τοξίνες και φυτοφάρμακα. Τα βρασμένα λαχανικά είναι πιο εύπεπτα από τα ωμά κι ελαφρά για το στομάχι.
- Βγάλε από τη διατροφή σου τις όξινες τροφές π.χ. πορτοκάλια και μάσησε αργά και πολλές φορές κάθε μπουκιά πριν καταπιείς. Σταμάτησε να τρως πριν νιώσεις κορεσμό.
- Την ώρα που έχεις συμπτώματα δεν θέλεις να φας τίποτα. Ακόμα και η ιδέα του φαγητού σε αηδιάζει. Αν όμως φας μία φρυγανίτσα ή ένα κριτσινάκι, είναι πολύ πιθανό ότι θα νιώσεις καλύτερα.
- Ιδανικά, αν έχεις blender, smoothies φρούτων και λαχανικών είναι η καλύτερη λύση. Τα υλικά είναι πολτοποιημένα, επομένως πιο εύπεπτα, υγιεινά, γευστικότατα και γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι τόσο εσύ όσο και το μωρό σου. Καλό είναι να τα καταναλώνεις άμεσα για να μην χαθούν τα θρεπτικά συστατικά τους. Μην ανακατεύεις πολλά φρούτα γιατί το κάθε ένα έχει διαφορετικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και ο οργανισμός σου τα διαχειρίζεται διαφορετικά.
- Οπλίσου με μεγάλη υπομονή. Όλα όσα σου προτείνω ίσως σε βοηθήσουν, ίσως όχι. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και αντιδρά διαφορετικά. Συνήθως το πρώτο τρίμηνο είναι το πιο δύσκολο. Μετά όλα ομαλοποιούνται. Σκέψου ότι αυτά τα συμπτώματα τα είχαν εκατομμύρια γυναίκες πριν από εσένα. Όπως άντεξαν αυτές, θα τα καταφέρεις κι εσύ.

Εγκυμοσύνη και δυσπεψία
Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Πρέπει να την χαρείς στο έπακρο. Το πρώτο τρίμηνο είναι κρίσιμο, γιατί το σώμα αντιδρά σε όλη αυτή την καινούργια κατάσταση.
Συμπτώματα όπως δυσπεψία, καούρα, ξινίλες, βάρος στο στομάχι και τάση για εμετό, είναι συνηθισμένα. Πρέπει να χαίρεσαι που τα έχεις. Αυτό σημαίνει ότι οι ορμόνες σου λειτουργούν σωστά και η εγκυμοσύνη προχωράει ομαλά.
Πολλές φορές αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με κλασικά φάρμακα που ρυθμίζουν τα γαστρικά υγρά. Είναι όμως σωστό, σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο για το σώμα σου και το μωρό που κυοφορείς, να τα καταναλώνεις; Η γιαγιά σου στο χωριό είχε τέτοια φάρμακα ή μήπως τα αντιμετώπιζε με πιο φυσικές μεθόδους κι υπομονή;
Εγώ δεν τα έπαιρνα πριν την εγκυμοσύνη, πιστεύεις ότι τα παίρνω τώρα; Φυσικά και όχι! Αντιμετωπίζω τη δυσφορία που νιώθω με όλους τους παραπάνω τρόπους. Κάποιες μέρες τα καταφέρνω, κάποιες όχι κι απλά κάνω υπομονή. Αφού το προσπαθώ εγώ, σίγουρα μπορείς κι εσύ!
Extra tip! Ετοίμασε σπιτική λεμονάδα. Δροσερό νεράκι με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και τζίντζερ. Το λεμόνι αλκαλοποιεί το όξινο περιβάλλον του στομάχου και ηρεμεί τα συμπτώματα. Αν δεν αντέχεις την έντονη ξινή γεύση, πρόσθεσε λίγο χυμό αγαύης ή στέβια. Ιδανικά, αντί για νερό μπορείς να χρησιμοποιήσεις “Ξυνό νερό Φλώρινας” φυσικά ανθρακούχο από την πηγή. Απέφυγε τα αναψυκτικά και τις σόδες. Δεν είναι αθώα, η αίσθηση ανακούφισης είναι στιγμιαία κι επιπλέον σε γεμίζουν με περιττές θερμίδες.
Μήπως έχεις ανακαλύψει κάτι άλλο, απλό και φυσικό που θα ανακουφίσει κι άλλες εγκυμονούσες; Μην διστάζεις να το μοιραστείς μαζί μου.

Καλησπερα,θα ηθελα να σας ρωτησω..η γυναικα μου ειναι εγκυος στο πρωτο παιδακι μας κ ειναι στην 10 εβδομαδα κοντα αλλα εχει εμετους και πινει λιγο νερο κ πολυ λιγο φαγητο.εχω απελπιστει τι να κανω?
Καλησπέρα. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για την γυναίκα σας να πιει και να φάει τη στιγμή που νιώθει τόσο άσχημα. Το ίδιο ένιωθα κι εγώ. Είναι όμως πολύ σημαντικό η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να είναι προσεγμένη, τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευθείτε σύντομα έναν διατροφολόγο, ειδικό σε θέματα εγκυμοσύνης, ώστε να σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, σύμφωνα με τις ανάγκες της γυναίκας σας, πριν έχει σημαντικές ελλείψεις. Ίσως να συνεργάζεται με κάποιον ο γυναικολόγος σας. Εγώ συμβουλεύθηκα μία διατροφολόγο και μου έφτιαξε πρόγραμμα με τρόφιμα που άντεχε το στομάχι μου. Προσπαθούσα να τρώω μικρές μπουκιές και να πίνω νερό γουλίτσα-γουλίτσα. Επίσης με βοήθησε πολύ την ώρα που μου ερχόταν αναγούλα ένα μικρό παξιμαδάκι και το ότι ξάπλωνα από νωρίς το απόγευμα. Έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα η γυναίκας σας, έχει όμως εσάς δίπλα της που τη νοιάζεστε και την αγαπάτε. Εύχομαι να βοήθησα έστω και λίγο και σύντομα να νιώσει καλύτερα. Μην διστάσετε να μου στείλετε μήνυμα, αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι άλλο. Σας εύχομαι με το καλό να αποκτήσετε το μωράκι σας…