Γηριατρική εγκυμοσύνη… Βαριά φράση, φοβιστική κι αγχωτική. Όμως, η εγκυμοσύνη μετά τα 35, είναι συχνό φαινόμενο της σύγχρονης εποχής, απόλυτα φυσιολογικό κι αποδεκτό.
Ο όρος “γηριατρική εγκυμοσύνη” δεν είναι καινούργιος. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από τους γυναικολόγους για να χαρακτηρίσουν την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας άνω των 35 χρονών.
Είναι μία αντιφατική φράση, αφού περιέχει δύο έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Το “γήρας” και την “εγκυμοσύνη“. Παρόλα αυτά, αν είσαι 40plus, δεν πρέπει να σε τρομάζει. Είναι απλά μία φράση που τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από μία άλλη που σίγουρα έχεις ακούσει και φυσικά είναι πιο εύηχη κι αποδεκτή από τα γυναικεία αυτιά, “εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία“.
Τι είναι η γηριατρική εγκυμοσύνη;
Η φράση “γηριατρική εγκυμοσύνη” σίγουρα ακούγεται άσχημα στα αυτιά σου, ειδικά αν είσαι μετά τα 35 και δεν έχεις ακόμα παιδιά. Περιλαμβάνει τη λέξη “γήρας” κάτι που καμιά γυναίκα δεν αγαπά και που σίγουρα σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητάς της. Είναι απολύτως φυσιολογικό να σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα.
Δεν πρέπει όμως να αγχωθείς, ούτε να φοβηθείς. Είναι απλά μια ιατρική έκφραση για να χαρακτηρίσει την εγκυμοσύνη γυναικών μετά τα 35. Άλλωστε, δεν είναι μια καινούργια έννοια. Σκέψου πόσες γυναίκες σε παλαιότερες γενιές, δημιούργησαν πολύτεκνη οικογένεια, αφού συνέχιζαν να μένουν έγκυες σε προχωρημένη ηλικία. Έκαναν όσα παιδιά τους χάριζε ο Θεός και η φύση, γιατί έτσι ήταν η λογική εκείνης της γενιάς.
Ξεκινούσαν βέβαια από νεαρή ηλικία, κάτι που σύμφωνα με τους γυναικολόγους, είναι το ιδανικό αλλά όχι όμως πάντα εφικτό, ειδικά στην εποχή μας.
Στη σύγχρονη εποχή ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, για κοινωνικούς, επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους, γίνονται μητέρες μετά τα 35, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και αποδεκτό.
Σύμφωνα με την κ. Χαρούλα Μπιλάλη, Μοριακή Βιολόγο, εξειδικευμένη στη γονιμότητα και τις τεχνικές της Iατρικώς Yποβοηθούμενης Aναπαραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία με μετεκπαίδευση και άσκηση στην Υπογονιμότητα Ζεύγους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στο άρθρο της περί γηριατρικής εγκυμοσύνης, (με την άδειά της αναδημοσιεύω κάποια κομμάτια του), η καλύτερη ηλικία για να μείνεις έγκυος είναι μεταξύ 23-31 χρονών. Μετά από αυτή την ηλικία, τα ποσοστά σταδιακά μειώνονται περίπου κατά 3% τον χρόνο. Στη συνέχεια η μείωση γίνεται εντονότερη. Στην ηλικία των 39 ετών το ποσοστό γονιμότητας είναι το μισό σε σχέση με εκείνο των 31 ετών.
Ωστόσο, η πρόοδος της επιστήμης συμβάλλει θετικά και αποτελεί σύμμαχό σου αν επιθυμείς εγκυμοσύνη μετά τα 35.
Υπάρχουν κίνδυνοι σε μια τέτοια εγκυμοσύνη;
Κάθε γυναίκα γεννιέται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Το πιο σημαντικό είναι ότι μειώνεται και η ποιότητά τους. Όσο μεγαλύτερη αποφασίζει μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί, τόσο κινδυνεύει να έχει αποβολές λόγω κακής ποιότητας ωαρίων, είτε η σύλληψη είναι φυσιολογική, είτε με εξωσωματικές μεθόδους.
Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι όταν μείνεις έγκυος μετά τα 35.
- πιθανότητα πρόωρης γέννησης
- πιθανότητα γέννησης με καισαρική
- εάν ακολουθήσεις μια εξωσωματική διαδικασία, πιθανότητα πολύδυμης κύησης
- πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών κι επομένως αποβολή με όποιο ψυχικό και σωματικό κόστος
- διαβήτης κύησης
- υπέρταση κύησης και προεκλαμψία στη μητέρα
- πιθανές αιμορραγίες
Όλοι οι παραπάνω κίνδυνοι είναι πιθανοί, αλλά όχι σίγουροι κι απαραίτητοι. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, με διαφορετικό οργανισμό και ψυχολογία. Όσο καλύτερα προετοιμασμένη είσαι (τουλάχιστον 3 με 6 μήνες πριν), αν επιθυμείς να γίνεις μητέρα μετά τα 35, τόσο το καλύτερο για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σου. Όσο καλύτερη μαιευτική και περιγεννητική φροντίδα λαμβάνεις, τόσο ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι για επιπλοκές.
Μη φοβάσαι την εγκυμοσύνη μετά τα 35. Απλά οργανώσου καλύτερα και φρόντισε τον εαυτό σου και το μωράκι σου μαζί με το γιατρό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μπορείς να διαβάσεις όλο το άρθρο της κ. Μπιλάλη, “Γηριατρική εγκυμοσύνη: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε”, εδώ.
Όπως κατάλαβες η γηριατρική εγκυμοσύνη ή αλλιώς εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία, δεν είναι κάτι που πρέπει να σε αγχώνει και να σε φοβίζει. Είναι ένα φαινόμενο της σύγχρονης εποχής, απόλυτα φυσιολογικό κι αποδεκτό.
Η επιστήμη στην εποχή μας έχει κάνει άλματα και όλα είναι δυνατά. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σωστή καθοδήγηση από τον γιατρό σου.
Μην ανησυχείς, αν είσαι άνω των 35 κι επιθυμείς να γίνεις μανούλα, σύντομα θα κρατήσεις στην αγκαλιά σου ένα τρισχαριτωμένο και στρουμπουλό μωρό!
Αν βρήκες ενδιαφέρον αυτό το άρθρο, κάνε share σε Facebook και Twitter. Θυμήσου: Sharing is Caring!
Nicole αναφέρει:
Όλα όσα μπορούν να συμβούν σε μια εγκυμοσύνη μετά τα 35, μπορούν να συμβούν και σε μια οποιαδήποτε άλλη εγκυμοσύνη. Όλα είναι συμπτώσεις και πιθανότητες. Δεν υπάρχει λοιπόν “καλή” και “κακή” ηλικία. Όλα είναι στο μυαλό. Το μόνο που πρέπει να υπάρχει είναι απέραντη ανυπομονησία και αγάπη για το μωρό που έρχεται!
margarita αναφέρει:
Η τελευταία σου πρόταση τα εμπεριέχει όλα! Η αγάπη είναι το πιο δυνατό και το πιο απαραίτητο συναίσθημα σε μια εγκυμοσύνη, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ποτέ δεν θα έκανα διαχωρισμό στις ηλικίες σε “καλές” και “κακές”. Προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν σε όλες τις περιπτώσεις. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τους γυναικολόγους, οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι σε μία εγκυμοσύνη αυξάνονται μετά τα 35.
Κατερίνα αναφέρει:
Γεια σου. Σε ανακάλυψα μόλις σήμερα μέσα από την ομάδα σχετικά με το blogging του facebook και κάτι με ώθησε να περιηγηθώ στο site σου. Αμέσως με τράβηξε η κατηγορία “40 plus” μιας και εκεί ανήκω. Το άρθρο αυτό με άγγιξε. Δεν είχα ακούσει ποτέ την έκφραση “γηριατρική εγκυμοσύνη” εγώ που έμεινα έγκυος στα 46 μου παρακαλώ! Είναι άσχημη έκφραση και θα τη διαγράψω από το μυαλό μου ΑΜΕΣΩΣ!! 😀
Γιατί σου γράφω; Γιατί, σε 2 μέρες θα κλείσω τα 47 και έχω μια κούκλα ενός χρονών και είμαι χαρούμενη! Και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σου και με τους αναγνώστες σου! Το θαυματάκι μου, που ονομάζεται Αθηνά, επιτεύχθη με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, από έναν υπέροχο γιατρό που πρωτίστως είναι άνθρωπος. Η εγκυμοσύνη μου πήγε περίφημα, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα παρότι είχαμε τους φόβους μας για όλα όσα αναφέρεις παραπάνω. Θέλω να πω, ότι υπάρχει και αυτή η πλευρά.
Να γράφεις πάντα τόσο όμορφα και να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς! Χρόνια πολλά στο blog σου!
margarita αναφέρει:
Γεια σου Κατερίνα! Ούτε εμένα μου αρέσει η έκφραση “Γηριατρική εγκυμοσύνη” κι ευτυχώς δεν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους γιατρούς. Χαίρομαι που κατάφερες να αποκτήσεις την κούκλα σου την Αθηνά και σου εύχομαι να είναι πάντα χαρούμενη και να πετύχει τους στόχους της. Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου για το blog μου. Πιο πολύ όμως σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας αυτή την τόσο δύσκολη και προσωπική εμπειρία, για να μας δείξεις ότι υπάρχει και αυτή η πλευρά και ότι “συμβαίνουν θαύματα”. Είσαι τυχερή γυναίκα γιατί τα κατάφερες. Να είσαι πάντα ευτυχισμένη με την όμορφη οικογένειά σου.