Ακόμα και οι μεγαλύτεροι χορευτές κάνουν λάθη! Κι εγώ έκανα πολλά, όταν ξεκίνησα να χορεύω παραδοσιακούς χορούς.

Photo by Ververidis Vasilis in Shutterstock.
Ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός αλλά και η άγνοιά μου, που δεν άκουγα τους δασκάλους μου και δεν ακολουθούσα τους άγραφους χορευτικούς κανόνες κάθε ομάδας.
Πέρασαν αρκετά χρόνια κι έκανα πολλά λάθη, μέχρι να καταλήξω στους 9 άγραφους κανόνες για παραδοσιακό Savoir Xορεύειν!
Δες όλες, τις σχετικές με την παράδοση, δημοσιεύσεις μου στο instagram, εδώ.
Μέλος σε διαφορετικές χορευτικές ομάδες
Το να είσαι μέλος σε διαφορετικές χορευτικές ομάδες, σίγουρα δεν είναι κακό και ίσως το κάνεις κι εσύ. Θέλει όμως λίγη προσοχή…
Κάθε ομάδα έχει τον δικό της δάσκαλο που προσπαθεί να μεταδώσει τις γνώσεις του, με τον δικό του τρόπο και στιλ. Επίσης έχει διαφορετικό ύφος και άγραφους κανόνες. Αν “πηδάς” από τη μία ομάδα στην άλλη, δεν προλαβαίνεις να αφομοιώσεις το διαφορετικό ύφος και παντού χορεύεις με το ίδιο στιλ, οπότε ουσιαστικά δεν ανήκεις σε καμία ομάδα. Και πίστεψέ με, αυτό φαίνεται όταν είσαι στον κύκλο!
Επιπλέον, αν είσαι σε δύο ή περισσότερες χορευτικές ομάδες, της ίδιας όμως περιοχής και οι παραστάσεις τους πέσουν στην ίδια ημερομηνία, θα δυσκολευτείς να διαλέξεις με ποια ομάδα θα χορέψεις και ίσως δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Αν πάλι οι ημερομηνίες είναι διαφορετικές αλλά κοντινές, θα κουραστείς πολύ σωματικά από τις παράλληλες πρόβες.
Είναι ωραίο να είσαι μέλος διαφορετικών χορευτικών ομάδων, γιατί μαθαίνεις πολλά. Αρκεί να σέβεσαι τον κάθε δάσκαλο, τους άγραφους κανόνες και να μπορείς να αφομοιώνεις το ύφος κάθε ομάδας.
Χρήση λάθος υποδημάτων
Για κάθε είδος χορού υπάρχουν ειδικά παπούτσια. Το ίδιο συμβαίνει και με τους παραδοσιακούς χορούς. Καλό είναι να τα φοράς όχι μόνο στις παραστάσεις αλλά και στις πρόβες. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον να τα φοράς στις τελικές πρόβες.
Παπούτσια όπως δεκάποντες γόβες, ή γαμπριάτικα σκαρπίνια σίγουρα δεν είναι τα κατάλληλα!
Τα αθλητικά παπούτσια με τζελ ή αφρό που απορροφούν τους κραδασμούς, είναι ιδανικά για καθημερινή χρήση. Θα σου προσφέρουν άνεση στις πολύωρες πρόβες και θα προστατέψουν τα πόδια σου από πιθανούς τραυματισμούς.
Ξέρεις ότι οι δύο πιο συχνές ασθένειες των χορευτών είναι άκανθας πτέρνας και πτώση μεταταρσίων; Για να μην μιλήσω για τους πόνους στα γόνατα.
Μπορείς να τα αποφύγεις με τη χρήση σωστών υποδημάτων, καλό ζέσταμα πριν και αποθεραπεία μετά το τέλος της πρόβας.
Άγνοια χορών και φορεσιών
Είναι απαράδεκτο να ασχολείσαι με τον παραδοσιακό χορό και να μην έχεις στοιχειώδεις γνώσεις για τις φορεσιές που φοράς. Πρέπει να ξέρεις τουλάχιστον, την καταγωγή τους και τα ονόματα από τα βασικά κομμάτια τους. Αν κάποιος που παρακολουθεί την παράσταση σε ρωτήσει για τη φορεσιά σου, τι θα του απαντήσεις;
Άλλο ένα που συμβαίνει συχνά, είναι να χορεύεις σε μία χορευτική παράσταση, να ξέρεις τις μελωδίες και τα βήματα, αλλά να μην γνωρίζεις τα ονόματα των χορών και την προέλευσή τους.
Λανθασμένη χορευτική συμπεριφορά
Ίσως να ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία αυτών των χορευτών που ενώ χορεύουν, κοιτάζουν συνεχώς κάτω γιατί ντρέπονται. Έχεις τόσο πολύ άγχος που δεν χαμογελάς καθόλου, μετράς τα βήματα από μέσα σου και δεν αφήνεις τη μελωδία να σε παρασύρει. Εγώ τουλάχιστον, αυτό έκανα στην αρχή.
Κανένας χορός δεν μαθαίνεται τελευταία στιγμή, όσο εύκολος κι αν είναι. Πρέπει να ακούς τον δάσκαλό σου και να μην είσαι αμελής στις πρόβες. Μόνο έτσι θα έχεις το καλύτερο χορευτικό αποτέλεσμα.
Μην ξεχνάς ποτέ ότι είσαι μέλος ενός μεγάλου κύκλου, μιας ομάδας, μιας παρέας! Χορεύεις για τον εαυτό σου αλλά και για το καλό του κύκλου. Σέβεσαι τους συγχορευτές σου και πάντα αφήνεις χώρο στους άλλους, να ευχαριστηθούν και να ζήσουν την κάθε στιγμή.
Προετοιμάζεις την τσάντα παραστάσεων με όσα χρειάζεσαι από την προηγούμενη μέρα. Σιγουρεύεσαι ότι έχεις τα κατάλληλα καλσόν και παπούτσια.
Σέβεσαι τη φορεσιά που φοράς και την επιστρέφεις σε άψογη κατάσταση, όπως την παρέλαβες.
Δεν γκρινιάζεις, δεν φωνάζεις στους συγχορευτές σου, δεν υποδεικνύεις λάθη και δεν κουτσομπολεύεις.
Διάβασε κι αυτά τα άρθρα μου, σχετικά με την ελληνική παράδοση
Πώς να ετοιμαστείς σωστά για μία χορευτική παράσταση.
Τι κερδίζεις μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς.
Τι μαθαίνεις στα σεμινάρια παραδοσιακών χορών.
Λάθη που έχω κάνει ως χορεύτρια παραδοσιακών χορών
Όταν ανακάλυψα αυτόν τον υπέροχο κόσμο, ήθελα να μάθω πολλά και γρήγορα. Αν γινόταν, να μπορούσα να καλύψω όλα τα χρόνια που δεν ήξερα παραδοσιακούς χορούς μέσα σε μία χρονιά. Δεν μου έφτανε μία ώρα την εβδομάδα. Γι’ αυτό γράφτηκα σε διαφορετικές ομάδες. Έτσι όμως, άργησα να αποκτήσω το δικό μου χορευτικό στιλ και πάντα ξεχώριζα στον κύκλο, χαλώντας την ομοιομορφία του.
Δεν ήξερα ότι υπάρχουν ειδικά παπούτσια για χορό. Πήγαινα στις πρόβες και στις εκδηλώσεις με ψηλοτάκουνα και κούραζα τα πόδια μου άδικα. Έπαθα πτώση μεταταρσίων και πήρα το μάθημά μου.
Δεν θυμόμουν ποτέ τα ονόματα των χορών και των φορεσιών που φόραγα. Μέχρι που κάποιος θεατής με ρώτησε από πού είναι η φορεσιά που φόραγα. Βρέθηκα σε δύσκολη θέση και δεν ήξερα τι να πω.
Στην αρχή φοβόμουν την έκθεσή μου στο κοινό, ντρεπόμουν πολύ κι αυτό φαινόταν στο σώμα μου. Ήμουν σφιγμένη, αγχωμένη, κοίταζα συνεχώς κάτω, δεν χαμογελούσα και δεν ευχαριστιόμουν την παράσταση.
Τι κι αν έχεις κάνει κι εσύ λάθη στην αρχή της χορευτικής σου καριέρας… Όλοι κάνουμε… Αρκεί να το καταλάβουμε και να μην τα επαναλάβουμε…
“Εμπάτε αγόρια στον χορό, κορίτσια στα τραγούδια…”
Ποια είναι η δική σου άποψη; Θα χαρώ πολύ να δω το μήνυμά σου στα σχόλια κάτω από το άρθρο ή στο mail μου.
Το να κατακρίνεις ή να μη συνεργάζεται με το συγχορευτή σου (θεωρώντας τον εαυτό σου καλύτερο) είναι από τα πλέον συνηθισμένα λάθη που βλέπουμε σε παλιούς κ καινούργιους.
Είναι πολύ άσχημο και να κατακρίνεις και να μην συνεργάζεσαι με τον συγχορευτή σου. Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι χορευτές… Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που πραγματικά σέβονται τον εαυτό τους, τους συγχορευτές και τον δάσκαλό τους.