Mindfulness… Ποια ήταν η τελευταία φορά που έμεινες σε ένα σημείο χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα;
Πρόσφατα παρακολούθησα ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για τεχνικές mindfulness με την κ. Χριστίνα Γαλάνη, Εργασιακή Ψυχολόγο και Business Coach, και ιδιοκτήτρια του Makeitwork Christina Galani. Με την άδειά της δημοσιεύω κάποια σημεία της ομιλίας της αλλά και κάποια κείμενά της.
Πραγματικά ενθουσιάστηκα κι αμέσως σκέφτηκα ότι πρέπει να το μοιραστώ μαζί σου. Να αποκτήσεις κι εσύ την ψυχική ηρεμία και χαλάρωση που ένιωσα εγώ μέσα σε μόλις δέκα λεπτά, αλλά και να γίνεις περισσότερο mindfull!
Τι είναι το mindfulness;
Η λέξη mindfulness δεν μπορεί ακριβώς να μεταφραστεί στα ελληνικά. Μία λέξη που συχνά χρησιμοποιείται είναι η “ενσυνειδητότητα”. Είναι η προσπάθεια που κάνεις με επίγνωση και συνείδηση, να επικεντρώσεις τη σκέψη σου σε μία κατάσταση, ένα αντικείμενο ή συναίσθημα, χωρίς να προσπαθήσεις να το αλλάξεις και χωρίς να κρίνεις τον εαυτό σου. Απλά το αποδέχεσαι και το παρατηρείς.
Το πιο πιθανό είναι ότι ο νους στη πορεία θα ταξιδέψει κάπου αλλού, σε εμπειρίες που είχες στο παρελθόν ή σε φόβους και ανησυχίες για το μέλλον. Με την πρακτική mindfulness εξασκείσαι στο να μάθεις να αποδέχεσαι αυτή την κατάσταση, χωρίς να επικρίνεις τον εαυτό σου επειδή δεν μπορείς να συγκεντρωθείς. Απλά προσπαθείς ξανά και ξανά. Παρατηρείς τις σκέψεις, τις αισθήσεις και τα συναισθήματά σου, χωρίς να προσπαθείς να τα αλλάξεις.
Όπως μας εξηγεί η κ. Χριστίνα Γαλάνη, “Σύμφωνα με τις σύγχρονες έρευνες, η πρακτική mindfulness μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου και να δημιουργήσει νέες νευρωνικές συνδέσεις. Με την εξάσκηση σε αυτή την τεχνική και λόγω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου, μπορούμε να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο των αντιδράσεών μας, αποφεύγοντας τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων και την υπερβολική ανησυχία. Έτσι, στην ουσία αποφεύγουμε τις μηχανικές ή παρορμητικές αντιδράσεις και αποκτούμε δυνατότητα επιλογής – επομένως εναλλακτικές απαντήσεις στα γεγονότα που μας απασχολούν.
Με το να πιέζουμε τον εαυτό μας να προσποιούμαστε τον θετικό τρόπο σκέψης, αντί να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά μας, χάνουμε την ικανότητά μας για ανάπτυξη δεξιοτήτων ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο όπως ακριβώς είναι”.
Ποια είναι τα οφέλη του mindfulness
- Κατανόηση του τρόπου σκέψης
- Καλύτερη συγκέντρωση στο παρόν και τις υπάρχουσες σκέψεις, αισθήσεις και συναισθήματα
- Στοχευμένη λήψη αποφάσεων
- Αποδοχή κάθε κατάστασης χωρίς κριτική διάθεση
- Καλύτερη διαχείριση άγχους
- Ηρεμία και χαλάρωση
[click_to_tweet tweet=”“Mindfulness σημαίνει να είμαστε πλήρως αφυπνισμένοι στη ζωή μας, να αντιλαμβανόμαστε την υπέροχη ζωντάνια της κάθε στιγμής” – Dr Jon Kabat-Zinn” quote=”“Mindfulness σημαίνει να είμαστε πλήρως αφυπνισμένοι στη ζωή μας, να αντιλαμβανόμαστε την υπέροχη ζωντάνια της κάθε στιγμής” – Dr Jon Kabat-Zinn” theme=”style2″]
Πώς θα γίνεις περισσότερο mindfull?
Μία απλή τεχνική διαλογισμού για να ξεκινήσεις τη δική σου προσπάθεια mindfulness είναι η πρακτική του Διαλογισμού Αναπνοής (επικεντρώνεσαι στην αναπνοή σου) ή αυτή του Bodyscan (επικεντρώνεσαι διαδοχικά στα πιο σημαντικά σημεία του σώματός σου). Προσωπικά, προτιμώ έναν συνδυασμό και των δύο.
Σύμφωνα με την κ. Γαλάνη, “Με τον Διαλογισμό Αναπνοής φέρνουμε την επίγνωση στις αισθήσεις που υπάρχουν στο σώμα καθώς αναπνέουμε, παρατηρώντας πότε η προσοχή μας περιπλανιέται, γυρνώντας κάθε φορά πίσω με καλοσύνη και χωρίς κριτική.
Με το Body scan μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε πώς πραγματικά νιώθουμε μέσα στο σώμα μας ανάλογα με το τι συμβαίνει γύρω μας και να συμφιλιωνόμαστε με κάθε αίσθηση που υπάρχει σε αυτό. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να χαλαρώσουμε ή να το “κάνουμε καλά”. Απλά εξασκούμαστε στην παρατήρηση όλων των αισθήσεων που υπάρχουν στο σώμα μας εκείνη τη στιγμή, όπως ακριβώς είναι”.
Mindfulness και καλύτερη ποιότητα ζωής
Από το πρωί που ξυπνάς μέχρι το βράδυ που θα ξαπλώνεις, συνεχώς τρέχεις να προλάβεις τις δουλειές και τις υποχρεώσεις σου. Χωρίς σταματημό, χωρίς κανένα διάλειμμα. Η μία μέρα διαδέχεται την άλλη χωρίς καμία αλλαγή. Έχεις συνηθίσει σε μια multitasking κατάσταση. Το σώμα σου αλλά και το μυαλό σου βρίσκεται σε ένα συνεχές πρόγραμμα.
Οι τεχνικές διαλογισμού mindfulness θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα τις σκέψεις σου και να τις αποδεχτείς, χωρίς να προσπαθήσεις να τις αλλάξεις.
Αυτό σίγουρα θα σε βοηθήσει να συνδεθείς βαθύτερα με τον εαυτό σου και να μειώσεις το άγχος σου, ακόμα και σε στρεσογόνες καθημερινές καταστάσεις.
Θα είσαι παρόν στη ζωή σου και θα αντιλαμβάνεσαι καλύτερα την καθημερινότητά σου.
Με μία λέξη θα αποκτήσεις ενσυνειδητότητα!
Ποια ήταν η τελευταία φορά που έμεινες σε ένα σημείο, έστω για πέντε λεπτά, χωρίς να κάνεις τίποτα;
Ευχαριστώ την κ. Χριστίνα Γαλάνη για τις πληροφορίες και τα κείμενα που μου παραχώρησε, για την συγγραφή αυτού του άρθρου. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της στη σελίδα της στο Facebook εδώ.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, κάνε share σε Facebook και Twitter.
Αφήστε μια απάντηση