Ίσως το μούλιασμα των οσπρίων είναι χρονοβόρο, αποτελεί όμως τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας ενός εύπεπτου, θρεπτικού και υγιεινού γεύματος.
Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ αποτελούν άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης και φυτικής πρωτεΐνης.
Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, εύκολα στο μαγείρεμα, οικονομικά και γι’ αυτό έχουν πάρει και τον χαρακτηρισμό “το κρέας των φτωχών”.
Ο χρόνος όμως για το μούλιασμα των οσπρίων διαφέρει για κάθε είδος.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μουλιάζουμε όλα τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ, όπως ίσως πιστεύουν οι περισσότεροι.
Γιατί είναι απαραίτητο το μούλιασμα των οσπρίων
Τα περισσότερα όσπρια είναι σκληρά και περιέχουν ερεθιστικές ουσίες για το ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα.
Με το μούλιασμα φουσκώνουν, μαλακώνουν, αποβάλλουν αυτές τις ουσίες κι έτσι είναι πιο εύπεπτα.
Επιπλέον, βράζουν πιο γρήγορα κι έτσι εξοικονομούμε ενέργεια και κάνουμε οικονομία στο ρεύμα.
Τέλος, το μούλιασμα απομακρύνει αποτελεσματικά βρώμες, σκόνες και φυτοφάρμακα που πιθανόν έμειναν πάνω τους.
Πώς μουλιάζεις τα όσπρια σε έξι απλά βήματα
– Αρχικά, βάζεις μικρή ποσότητα κάθε φορά από τα όσπρια της επιλογής σου σε μία πιατέλα και τα καθαρίζεις προσεχτικά, μέχρι να αδειάσει όλη η συσκευασία. Υπάρχει περίπτωση να βρεις μικρές πέτρες, άλλα όσπρια ή οποιαδήποτε ξένα σώματα.
– Στη συνέχεια, ρίχνεις τα καθαρισμένα πλέον όσπρια σε ένα μεγάλο μπολ και το γεμίζεις με νερό. Η στάθμη του νερού πρέπει να είναι αρκετά πάνω από τα όσπρια, αφού στην πορεία φουσκώνουν.
– Σε αυτό το σημείο, μπορείς να ρίξεις λίγη μαγειρική σόδα για να βράζουν πιο γρήγορα. Η σόδα όμως καταστρέφει τη βιταμίνη Β1 που είναι απαραίτητη για το ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Γι’ αυτό τον λόγο, εγώ προτιμώ να προσθέτω λίγο χυμό λεμονιού.
– Αν δεις κάποια όσπρια να επιπλέουν, τα πετάς γιατί μάλλον έχουν χαλάσει.
– Τα αφήνεις να μουλιάσουν, αλλάζοντας νερό κάθε δώδεκα ώρες.
– Τέλος, τα ξεπλένεις καλά με φρέσκο νερό βρύσης και είναι έτοιμα για μαγείρεμα.
Το κρέας των φτωχών
Τα όσπρια είναι βασικό μέρος της flexitarian διατροφής μου τα τελευταία χρόνια, αφού αποφάσισα να μειώσω την κατανάλωση ζωικών τροφίμων…
Πάντα όμως πριν τα μαγειρέψω, τα αφήνω στο νερό, ανάλογα με το είδος.
Οι φακές θέλουν περίπου οχτώ ώρες, οπότε αρκεί να τις βάλεις στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Τα ρεβίθια και οι γίγαντες θέλουν εικοσιτέσσερις ώρες, ενώ τα φασόλια δώδεκα ώρες, ίσως και παραπάνω, ανάλογα με το μέγεθος. Δεν ξεχνάς να αλλάζεις νερό κάθε δώδεκα περίπου ώρες.
Αν δεις να βγάζουν φύτρα, μην τα πετάξεις… Ακόμα καλύτερα… Θα είναι περισσότερο θρεπτικά κι εύπεπτα!
Η φάβα, η ροβίτσα και τα μαυρομάτικα φασόλια δεν θέλουν μούλιασμα!
Τα όσπρια είναι γευστικά, υγιεινά, θρεπτικά, γεμάτα βιταμίνες και φυτική πρωτεΐνη. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν πάρει και το όνομα “το κρέας των φτωχών”!
Πες μου την αλήθεια… Εσύ, μουλιάζεις τα όσπρια πριν τα μαγειρέψεις ή μήπως βαριέσαι και τα αποφεύγεις;
Αφήστε μια απάντηση