Σαλάτα με πεντανόστιμες, σπιτικές, λιαστές ντομάτες, φρέσκο μαρουλάκι, δροσερό αγγουράκι και μυρωδάτο άνηθο.
Η Τήνος είναι ένα από τα αγαπημένα μου νησιά. Έχω περάσει πολλά καλοκαίρια εκεί και την έχω αγαπήσει πραγματικά. Φεύγοντας, έπαιρνα μαζί μου και μερικά από τα αγαπημένα μου πεντανόστιμα, τοπικά προϊόντα της. Ένα από αυτά είναι οι λιαστές ντομάτες με λαδάκι σε γυάλινο βάζο.
Πόσα βάζα όμως να κουβαλήσω πίσω; Αποφάσισα λοιπόν, να φτιάξω τις δικές μου σπιτικές, λιαστές ντομάτες. Τι κι αν ζω στην Αθήνα, θα βρω χώρο να τις φτιάξω. Φυσικά, ακολούθησα την καλύτερη συνταγή, από την ειδικό… Την αγαπημένη μου φίλη Ζάννα Αλαβάνου, γέννημα θρέμμα Τηνιακιά και δεινή μαγείρισσα!
1η Φάση
– Πλένεις τις ντοματούλες σου με άφθονο νερό.
– Τις αφήνεις με τη φλούδα και τις κόβεις στη μέση οριζόντια.
– Τις τοποθετείς σε ένα μεγάλο ταψί που το έχεις στρώσει με χαρτί κουζίνας, με το ψαχνό μέρος τους προς τα πάνω.
– Τις πασπαλίζεις πλούσια με χοντρό αλάτι.
– Καλύπτεις το ταψί με τούλι ή τουλπάνι και το στερεώνεις σφιχτά από κάτω. Έτσι προστατεύεις τις ντοματούλες σου από τα πουλιά που θα τις βρουν σαν νοστιμιά κι από τυχόν σκουπιδάκια που θα φέρει ο αέρας.
– Τις αφήνεις στο πιο ηλιόλουστο σημείο ώστε να τις χτυπάει ο ήλιος, αν γίνεται όλη τη μέρα, για περίπου 10 μέρες. Εγώ τις βάζω στην ταράτσα της πολυκατοικίας μας.
– Αφού ελέγξεις ότι έχουν αλλάξει χρώμα, έχουν γίνει δηλαδή πιο σκούρες και σκληρές στην αφή κι έχουν συρρικνωθεί σε μέγεθος, τις μαζεύεις.
2η Φάση
– Βάζεις τις ντοματούλες σου σε μια λεκανίτσα με νερό. Αλλάζεις το νερό 3 φορές, ανά 2 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο θα ξαλμυρίσουν και θα φύγει η σκόνη που μάζεψαν τόσες μέρες.
– Μετά την τρίτη αλλαγή του νερού, τις στύβεις και τις αφήνεις για ένα βράδυ σε λεκανίτσα με ξίδι.
– Το πρωί τις στύβεις και τις απλώνεις σε ένα ταψί. Ρίχνεις από πάνω ρίγανη, θυμάρι, μπαχάρι, γαρύφαλλο, φρέσκο κόλιανδρο, αρμπαρόριζα, σκόρδο, κάππαρη, δάφνη κι αλάτι ή όποια από τα προηγούμενα μπαχαρικά προτιμάς. Πασπαλίζεις πλούσια με λάδι.
Το σπίτι σου θα γεμίσει με υπέροχες μυρωδιές από όλα αυτά τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες!
– Μετά από δύο μέρες, τις μαζεύεις μαζί με τα μπαχαρικά και το λαδάκι τους και τις βάζεις σε γυάλινο βάζο. Προσθέτεις όσο επιπλέον λάδι χρειάζεται για να τις καλύψεις.
Αν πάλι δεν θέλεις να τις ετοιμάσεις ακόμα σε βάζο, μπορείς να τις αποθηκεύσεις σε χάρτινο κουτί με τρύπες για να παίρνουν αέρα και να διατηρούνται ή να τις κρεμάσεις σαν “κολιέ” σε σπάγκο!
Έτοιμες οι λιαστές ντομάτες για να τις απολαύσεις! Δεν νομίζω ότι θα κρατήσουν για πολύ! Τα δικά μου βάζα φεύγουν αμέσως!
Μία ωραία γευστική πρόταση, είναι να τις συνδυάσεις με φάβα, όπως βλέπεις στην παρακάτω φωτοφραφία από τη συλλογή μου Margarita Loli Clean Food στο Instagram.
Οι καλύτεροι μήνες για να φτιάξεις λιαστές ντομάτες στη χώρα μας, είναι ο Ιούνιος κι ο Ιούλιος. Ο ήλιος είναι δυνατός και οι ανοιξιάτικες βροχές έχουν σταματήσει ενώ οι ντομάτες είναι σφιχτές και γλυκές. Θα χρησιμοποιήσεις μικρές, στρογγυλές ντοματούλες ή πομοντόρια! Εγώ προτίμησα τις βιολογικές για να είναι η γεύση τους όσο γίνεται πιο δυνατή κι αυθεντική, και χωρίς φυτοφάρμακα.
Αν σου αρέσει να ασχολείσαι και να φτιάχνεις σπιτικές, εύκολες, πεντανόστιμες συνταγές… οι λιαστές ντομάτες που σου προτείνω είναι ιδανικές!
Τις έφτιαξες; Πόσταρε την φωτογραφία από τον μαγειρικό συνδυασμό που έκανες και κάνε με tag για να τον δω κι εγώ. Μπορείς βέβαια να μου την στείλεις απευθείας στο mail μου.
Καλή απόλαυση!
Αφήστε μια απάντηση