Τα αρωματικά βότανα, όπως ο άνηθος, ο μαϊντανός και το σέλινο, δίνουν νοστιμιά, χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα στα περισσότερα φαγητά μας.
Άραγε, πώς θα ήταν τα γεμιστά χωρίς μαϊντανό, ο λαδερός αρακάς χωρίς άνηθο ή η φασολάδα χωρίς σέλινο;
Για εμένα, θα ήταν άνοστα, διαφορετικά και μισά, αφού θα έλειπε ένα βασικό συστατικό τους…
Ο μαϊντανός, ο άνηθος και το σέλινο είναι τα αρωματικά βότανα που χρησιμοποιώ συχνότερα στη μαγειρική μου και γι’ αυτό θέλω να τα έχω πάντα στο ψυγείο μου.
Σε καμία περίπτωση δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω όλο το ματσάκι μέσα στην εβδομάδα.
Υπάρχει όμως τρόπος, αφού το πλύνω σωστά, να το διατηρήσω και να μην το πετάξω…
Πώς πλένουμε σέλινο, μαϊντανό και άνηθο
– Αρχικά, χωρίζουμε το μεγάλο ματσάκι σε μικρότερα και ξεχωρίζουμε ένα-ένα κοτσανάκι, έτσι ώστε όλα τα φυλλαράκια να είναι περίπου στο ίδιο ύψος.
– Κόβουμε τα πολύ μακριά κοτσάνια και ξεπλένουμε για λίγο το ματσάκι μας κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης. Καθαρίζουμε απαλά με τα χέρια μας εκείνα τα σημεία που έχουν χώμα.
– Στη συνέχεια, γεμίζουμε μία μεγάλη λεκάνη με νερό και βυθίζουμε όλο τα ματσάκι μας. Πλένουμε απαλά και το βγάζουμε. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ακόμα μία φορά.
– Την τρίτη φορά που το βυθίζουμε στο νερό, προσθέτουμε μαγειρικό ξίδι με βαθμό οξύτητας 8%-10%, ακριβώς όπως κάνουμε για να πλύνουμε σωστά ένα μαρούλι. Η αναλογία είναι τρία προς ένα, δηλαδή τρία μέρη νερό κι ένα μέρος ξίδι.
– Αφήνουμε το ματσάκι μας τουλάχιστον δέκα λεπτά στο διάλυμα νερού-ξιδιού. Το ξίδι δημιουργεί όξινο περιβάλλον και καταστρέφει μικρόβια και φυτοφάρμακα που πιθανόν υπάρχουν στα φύλλα του. Δεν το αφήνουμε όμως περισσότερο χρόνο, γιατί καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά του.
– Μετά από δέκα λεπτά, βγάζουμε το ματσάκι μας και το αφήνουμε να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Πώς αποθηκεύουμε αρωματικά βότανα
Αφού πλύνουμε πολύ καλά τα αρωματικά βότανά μας, πρέπει να τα αποθηκεύσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντέξουν πολλές μέρες. Αν απλά τα βάλουμε στο ψυγείο, το πιο πιθανό είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη μισή ποσότητα μέσα στην εβδομάδα και θα πετάξουμε το υπόλοιπο.
Η λύση είναι να τα ετοιμάσουμε για την κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο, κρατούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά και το άρωμά τους. Επιπλέον, δεν πετάμε τίποτα στα σκουπίδια κι έχουμε πάντα έτοιμα αρωματικά βότανα για την μαγειρική μας.
– Εφόσον πλύνουμε και στεγνώσουμε τα αρωματικά βότανά μας, παίρνουμε μικρά ματσάκια και τα κόβουμε με μαχαίρι σε μικρά κομματάκια.
– Αποθηκεύουμε σε σακουλάκια τροφίμων ειδικά για κατάψυξη και τα βάζουμε αμέσως στην κατάψυξη.
– Δεν ξεχνάμε να γράψουμε πάνω στο σακουλάκι την ημερομηνία της αποθήκευσης, αν και δεν πιστεύω ότι θα μείνουν πολύ.
Οικονομία, χρόνος και νοστιμιά
Η ελληνική φύση, μας δίνει απλόχερα πολλά αρωματικά βότανα που έχουν μεγάλες διατροφικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες.
Ο βασιλικός, ο δυόσμος, το θυμάρι, η ρίγανη, το χαμομήλι, το δεντρολίβανο, το σχοινόπρασο και το εστραγκόν είναι μερικά από αυτά.
Τα αγαπημένα μου όμως βότανα, που χρησιμοποιώ περισσότερο στη μαγειρική μου είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και ο άνηθος.
Κάποια από τα υπόλοιπα, τα προτιμώ φρέσκα, όπως ο βασιλικός, ενώ άλλα, αποξηραμένα, όπως η ρίγανη ή το θυμάρι.
Αμέσως μετά, τα αποθηκεύω στην κατάψυξη κι έχω πάντα κομμένα και πλυμένα αρωματικά βότανα για τα φαγητά μου.
Έτσι δεν πετάω τίποτα, γλιτώνω χρόνο και παράλληλα δίνω υπέροχο άρωμα και χρώμα στις μαγειρικές δημιουργίες μου.
Άραγε, πώς θα ήταν τα γεμιστά χωρίς μαϊντανό, ο λαδερός αρακάς χωρίς άνηθο ή η φασολάδα χωρίς σέλινο;
Αφήστε μια απάντηση