Απλές, καθημερινές συνήθειες για να αποκτήσεις οικολογική συνείδηση και να βιώνεις μια πιο πράσινη ζωή.
Η φράση “οικολογική συνείδηση” προστέθηκε στο λεξιλόγιό μας τις τελευταίες δεκαετίες. Η αφθονία υλικών αγαθών, η αλόγιστη και σύντομη χρήση τους, οι χωματερές που πληθαίνουν και μεγαλώνουν, και η καταστροφή του περιβάλλοντος, οδηγεί την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο. Η λύση είναι μια πιο πράσινη και οικολογική ζωή.
Όπως λέει και η Greta Thunberg (Γκρέτα Τούνμπεργκ), “Οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν αυτό που κάνουν γιατί η μεγαλύτερη πλειονότητα δεν έχει ιδέα για τις πραγματικές συνέπειες της καθημερινής μας ζωής.”
Η ανακύκλωση βοηθάει, αλλά δεν είναι η λύση. Άλλωστε πολλοί συνεχίζουν να μην ανακυκλώνουν…
Υπάρχουν μερικές απλές κινήσεις που μπορείς να κάνεις στην καθημερινή σου ζωή, ώστε να αποκτήσεις μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση.
Διαφημιστικά φυλλάδια και δείγματα προϊόντων
Μην δέχεσαι διαφημιστικά δείγματα προϊόντων, όπως αντηλιακά, καλλυντικά ή τρόφιμα καθώς και διαφημιστικά φυλλάδια. Είναι μια κίνηση που την κάνεις μηχανικά, δεν σε ενδιαφέρει το προϊόν, δεν διαβάζεις τα φυλλάδια και τα πετάς αμέσως μετά. Τα περισσότερα από αυτά είναι μικρού μεγέθους και πλαστικοποιημένα οπότε δεν ανακυκλώνονται. Ποια είναι λοιπόν η χρήση τους;
Μίας χρήσης πλαστικά προϊόντα
Μην χρησιμοποιείς μίας χρήσης πλαστικά προϊόντα. Είναι μία από τις μεγαλύτερες αντι-οικολογικές συνήθειες της σύγχρονης εποχής! Ποτήρια, πιάτα, καλαμάκια, οδοντόβουρτσες, ξυριστικές μηχανές…
Αν επιμένεις να χρησιμοποιείς πλαστικά, επέλεξε τουλάχιστον πολλαπλών χρήσεων. Aναρωτήσου όμως πρώτα: Πλανήτης ή πλαστικό;
Πες όχι στα πλαστικά καλαμάκια. Χρειάζονται ως και 200 χρόνια για να αποσυντεθούν. Αγόρασε καλαμάκια από μπαμπού ή ανοξείδωτα. Εδώ θα βρεις αυτά που αγόρασα εγώ.
Πες όχι στις πλαστικές οδοντόβουρτσες. Δεν ανακυκλώνονται. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε οδοντόβουρτσες από μπαμπού.
Συλλογή σκουπιδιών από θάλασσες, παραλίες και βουνά
Είσαι σε μια πανέμορφη παραλία με καταγάλανη θάλασσα και χρυσή αμμουδιά ή σε ένα καταπράσινο βουνό με πανέμορφα έλατα. Δεν θέλεις και του χρόνου να απολαύσεις το ίδιο ειδυλλιακό τοπίο; Μάζεψε όλα τα σκουπίδια που δημιούργησες και πέταξέ τα στους ειδικούς κάδους. Μάζεψε και οποιοδήποτε άλλο σκουπίδι βρεις, ακόμα κι αν δεν είναι δικό σου.
Δεν είναι δύσκολο να πιάσεις το πλαστικό μπουκάλι που επιπλέει στη θάλασσα και που ίσως απλά λόγω αέρα παρασύρθηκε. Αν το αφήσεις, θα διαλυθεί μετά από 450 χρόνια! Σκέψου πόσα μπουκάλια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού καταλήγουν στον βυθό της θάλασσας και μέσω της διατροφικής αλυσίδας επιστρέφουν στο πιάτο μας!
Χύμα ντόπια φρούτα και λαχανικά εποχής
Αγόρασε τα φρούτα και τα λαχανικά σου χύμα κι όχι σε πλαστικές σακούλες. Χρησιμοποίησε σακούλες πολλαπλών χρήσεων και καροτσάκι λαϊκής. Θυμάσαι το διχτάκι που χρησιμοποιούσαν παλιά για τα ψώνια; Είναι πάλι της μόδας!
Αγοράζοντας ντόπια φρούτα και λαχανικά βοηθάς στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, αφού τα μεταφορικά είναι λιγότερα, κι επομένως στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον ενισχύεις την τοπική αγορά και κάνεις καλό στην υγεία σου αφού τα προϊόντα που αγοράζεις είναι φρέσκα.
Μη χρήση ενεργοβόρων συσκευών
Ζεις σε μία πανέμορφη χώρα που από τις 365 ημέρες του χρόνου, τις 300 έχει ηλιοφάνεια. Το στεγνωτήριο ρούχων δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Είναι κι αυτό μία μόδα που ήρθε από τις βόρειες και παγωμένες χώρες του εξωτερικού. Χρησιμοποίησέ το μόνο τις κρύες και βροχερές μέρες του χειμώνα. Είναι μία από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του νοικοκυριού σου.
Διάβασε εδώ, για τις υπόλοιπες ενεργοβόρες οικιακές συσκευές.
Οικολογικά απορρυπαντικά και καλλυντικά
Σχεδόν όλα τα απορρυπαντικά και τα καλλυντικά που χρησιμοποιείς, επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα του πλανήτη μας. Χρησιμοποίησε προϊόντα οικολογικά ώστε να έχεις καθαριότητα και να μην είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Για σκέψου, οι προγιαγιάδες σου στα χωριά είχαν χλωρίνη ή μήπως χρησιμοποιούσαν ξύδι, σόδα και πράσινο σαπούνι;
Μία εταιρεία οικολογικών καθαριστικών που προτιμώ είναι η ΒΙΟΜΕ. Ρίξε μία ματιά…
Μεσογειακή διατροφή
Η βάση της μεσογειακής διατροφής είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Μείωσε τη χρήση ζωικών προϊόντων. Κάνεις καλό στην υγεία, στην τσέπη σου και στο περιβάλλον.
Παλιότερα, κρέας έτρωγαν μόνο τις Κυριακές και τις γιορτές! Σήμερα, για πολλούς, είναι μια καθημερινή διατροφική συνήθεια.
Πρέπει να ξέρεις όμως ότι τα ζώα που εκτρέφονται για κατανάλωση, εμφανίζουν περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από όλα τα αυτοκίνητα του κόσμου!
Ανακύκλωση χαρτιού και συσκευασιών
Ρίξε τις άδειες και καθαρές συσκευασίες στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης. Πλέον υπάρχουν στους περισσότερους δήμους. Η διαλογή των ανακυκλωμένων προϊόντων γίνεται από συνανθρώπους μας χειρωνακτικά. Βοήθησέ τους, καθαρίζοντας και ξεχωρίζοντας τις συσκευασίες πριν τις πετάξεις. Π.χ. Το πλαστικό πώμα από την tetrapak συσκευασία γάλακτος.
Τις εφημερίδες και τα περιοδικά που διάβασες ή τα χαρτιά μεγέθους Α4, μπορείς να τα πετάξεις στους ειδικούς κίτρινους κάδους ανακύκλωσης. Όχι, δεν τα πετάς στους μπλε, αλλά στους κίτρινους. Ειδικά αν δουλεύεις σε εταιρεία με μεγάλο όγκο εκτυπώσεων κι επομένως μεγάλη χρήση χαρτιού επιβάλλεται να το οργανώσεις.
Πρέπει να ξέρεις ότι ένα χαρτί δεν ανακυκλώνεται αν είναι μικρότερο του Α4, αν είναι πλαστικοποιημένο ή αν έχει συνδετήρες ή συρραπτικά.
Δες εδώ έναν οδηγό της WWF για να μάθεις ποια προϊόντα ανακυκλώνονται και ποια όχι.
Χρήση φίλτρου νερού
Τοποθέτησε φίλτρο νερού στη βρύση της κουζίνας σου. Το όφελος αυτής της κίνησης είναι διπλό. Πίνεις καθαρό νερό απαλλαγμένο από χλώριο και βλαβερές ουσίες και προστατεύεις το περιβάλλον, αφού μειώνεις τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών.
Αν θέλεις να είσαι in fashion, πριν φύγεις για το γυμναστήριο γέμισε το μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων με νερό φίλτρου και πάρτο μαζί σου! Έτσι καταργείς το πλαστικό μπουκαλάκι μιας χρήσης.
Μην ξεχνάς να ανακυκλώνεις μπαταρίες, ηλεκτρονικές συσκευές, μελάνια εκτυπωτών και λάμπες στους ειδικούς κάδους.
Αλήθεια, ήξερες ότι οι ακτινογραφίες, τα cds και οι πιστωτικές κάρτες ανακυκλώνονται; H εταιρεία Green Fence τοποθετεί ειδικούς κάδους συλλογής Ακτινογραφικών Φιλμ, CD-DVD και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που περιέχει δεδομένα (π.χ. σκληροί δίσκοι, usb sticks, κινητά τηλέφωνα κοκ.) ώστε να μπορούν όλοι οι ιδιώτες να δίνουν τα παλαιά τους υλικά προς ανακύκλωση εύκολα και με ασφάλεια.
Ακόμα και τα φάρμακα ανακυκλώνονται στους ειδικούς πράσινους κάδους που υπάρχουν έξω από τα φαρμακεία. Η εταιρεία GIVEMED συλλέγει φάρμακα που δεν έχουν λήξει και τα προωθεί σε κοινωφελείς φορείς. Υπάρχει και το αντίστοιχο app για να σου θυμίζει ποια φάρμακα πρέπει να δώσεις πριν τη λήξη τους.
Η οικολογική συνείδηση χτίζεται με μικρές καθημερινές συνήθειες που κάνουν τη διαφορά!
Θυμάμαι, η γιαγιά μου τους άδειους τενεκέδες από λάδι τους μετέτρεπε σε γλάστρες, τα παλιά ρούχα σε πανάκια για καθάρισμα και τα κεσεδάκια από γιαούρτι σε γλαστράκια για μικρά φυτά. Δεν ήξερε τι σημαίνει οικολογική συνείδηση, ήταν όμως τέτοιος ο τρόπος σκέψης και ζωής της που δεν ήθελε τίποτα να πηγαίνει χαμένο.
Κλείνω αυτό το άρθρο με το κλασικό αλλά τόσο επίκαιρο μήνυμα: Reuse – Reduce – Recycle – Recharge.
Εσύ ανακυκλώνεις; Πιστεύεις ότι έχεις αυξημένη οικολογική συνείδηση;
Αφήστε μια απάντηση