Πράσινη σαλάτα μαρούλι με πολύχρωμες πιπεριές, ρόκα, ντοματίνια, αβοκάντο, πράσινο κρεμμυδάκι, άνηθο και γλυκιά σως μελιού!
Το μαρούλι, αυτό το δροσερό λαχανικό με την ήπια γεύση, είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και σίδηρο, ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και βιταμίνη Κ!
Επιπλέον, περιέχει αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από τον καρκίνο.
Είναι βασικό συστατικό για την αγαπημένη μου πολύχρωμη σαλάτα με φρέσκα ωμά λαχανικά και γλυκιά σως μελιού! Την τρώνε ακόμα και τα παιδάκια μου!
Ομολογώ όμως ότι το πλύσιμό του είναι λίγο μπελάς… Άραγε, ξέρεις πώς πλένουμε σωστά ένα μαρούλι;
Γιατί πρέπει να πλένουμε καλά το μαρούλι
Το μαρούλι φυτρώνει και μεγαλώνει στο χώμα οπότε είναι πολύ εύκολο να μεταφέρει μικρόβια στο πιάτο μας.
Τα μικρόβια αυτά μπορεί να είναι από σκόνες, κοπριά, ζώα που κυκλοφορούν μέσα ή πάνω στα λαχανικά, εργάτες που δεν πλένουν τα χέρια τους, βρόμικο νερό, εντομοκτόνα, λιπάσματα και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Αν φτάσουν στο πιάτο μας, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι γιατροί συστήνουν στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν ωμό μαρούλι στα εστιατόρια.
Για να πω την αλήθεια, εγώ όταν τρώω έξω, δεν παραγγέλνω ποτέ σαλάτα μαρούλι, ακόμα και τώρα.
Τα σωστά βήματα για να πλύνουμε ένα μαρούλι
– Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό.
– Ελέγχουμε τα εξωτερικά φύλλα κι αν δούμε ότι κάποια έχουν κιτρινίσει ή αρχίζουν και χαλάνε, απλά τα βγάζουμε και τα πετάμε.
– Χωρίζουμε ένα-ένα τα φύλλα του μαρουλιού με τα χέρια μας και τα πλένουμε σχολαστικά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό βρύσης.
Το κοτσάνι είναι το σημείο που μαζεύει περισσότερο χώμα, οπότε καθαρίζουμε επιμελώς εκείνο το σημείο, κρατώντας το κάτω από τη βρύση και τρίβοντας απαλά.
– Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με νερό και προσθέτουμε ξίδι ή μηλόξιδο. Η αναλογία είναι περίπου τρία μέρη νερό κι ένα μέρος ξίδι.
– Βυθίζουμε απαλά τα φύλλα του μαρουλιού και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά.
– Τα βγάζουμε από το νερό και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
– Στη συνέχεια, τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
– Για πιο γρήγορο και καλύτερο αποτέλεσμα τα στεγνώνουμε σε ειδικό στεγνωτήρα λαχανικών. Βάζουμε δύο ή τρία φύλλα κάθε φορά, για να μην τα τραυματίσουμε αλλά και για να γυρίζει εύκολα το ειδικό εξάρτημα.
– Αν δεν θέλουμε να τα καταναλώσουμε άμεσα, βάζουμε τα στεγνά πια φύλλα σε μπολ με καπάκι στο ψυγείο. Παραμένουν φρέσκα τουλάχιστον πέντε μέρες.
Extra tips στο πλύσιμο μαρουλιού
– Ιδανικά, πλένουμε το μαρούλι μόλις γυρίσουμε σπίτι από τα ψώνια μας. Επειδή όμως για τους περισσότερους αυτό δεν είναι εφικτό, το βάζουμε σε ειδικά σακουλάκια για τρόφιμα στο ψυγείο, μέχρι να έρθει η ώρα που θα τα πλύνουμε. Έτσι παραμένουν φρέσκα μερικές ακόμα μέρες.
– Όπως πλένουμε το μαρούλι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πλένουμε όλα τα φυλλώδη λαχανικά (κάλε, μπρόκολο, σπανάκι, ρόκα, σαλάτα) και τα χόρτα. Τα μαρούλια iceberg και το λάχανο δεν χρειάζονται πλύσιμο. Αρκεί να πετάξουμε τα εξωτερικά τους φύλλα.
– Πλένουμε το μαρουλάκι μας με λευκό βρώσιμο ξίδι ή μηλόξιδο με βαθμό οξύτητας μεταξύ 8% και 10%. Το ξίδι δημιουργεί όξινο περιβάλλον και καταστρέφει μικρόβια και φυτοφάρμακα που πιθανόν υπάρχουν στα φύλλα του.
Επιπλέον, το λευκό ξίδι δεν αφήνει μυρωδιές ή γεύση μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα.
– Δεν αφήνουμε τα φύλλα του μαρουλιού να μουλιάζουν με τις ώρες, γιατί έτσι χάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.
– Για τον ίδιο λόγο, δεν πλένουμε το μαρούλι μας με σαπούνι, χλωρίνη ή οποιοδήποτε άλλο απορρυπαντικό. Εκτός του ότι θα χαθούν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, υπάρχει κίνδυνος να εισχωρήσουν άλλες βλαβερές ουσίες στις ίνες του που θα καταλήξουν στο πιάτο μας.
– Δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρι για να αφαιρέσουμε το κοτσάνι ή να κόψουμε τα φύλλα γιατί έτσι οξειδώνεται το μαρούλι, χάνει μεγάλο μέρος των βιταμινών του και χαλάει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
– Είτε πλένουμε το μαρούλι, είτε ετοιμάζουμε σαλάτα, πάντα κόβουμε τα λαχανικά με το χέρι κι όχι με το μαχαίρι.
– Ακόμα κι αν αγοράζουμε βιολογικό μαρούλι, ο τρόπος πλυσίματος παραμένει ο ίδιος.
Αν και το πλύσιμο του μαρουλιού είναι χρονοβόρο, αξίζει να το εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή. Είναι δροσερό, γεμάτο φυτικές ίνες και βιταμίνες, με ήπια γεύση που ταιριάζει με τις υπόλοιπες τροφές και χαμηλό σε θερμίδες.
Μαρια αναφέρει:
καλημέρα πολύ σωστά αυτόν τον τρόπο πλυσίματος κ εγώ ακολουθώ γιατί θεωρώ ότι πρέπει να τρώμε με ασφάλεια…..
Μαρια Μακροπουλου αναφέρει:
Καλημέρα πολύ σωστά κ εγώ με τον ίδιο τρόπο πλένω το μαρούλι είναι πολύ σωστός διότι υπάρχουν μικρόβια ,οπότε πρέπει να είμαστε σίγουροι γιατί βάζουμε στο στομάχι μας κ επίσης πότε έξω σαλάτες….
margarita αναφέρει:
Σε ευχαριστώ για την όμορφη απάντηση… Χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μου… Δυστυχώς, υπάρχει πολύς κόσμος που δεν γνωρίζει τον σωστό τρόπο πλυσίματος των λαχανικών. Μόνο αν τα πλένουμε υπομονετικά και σχολαστικά, αποφεύγουμε μικρόβια και φυτοφάρμακα… Άλλωστε δεν θέλουμε πάντα το καλύτερο φαγητό για εμάς και τους αγαπημένους μας;