Σπιτικό φαγητό μαγειρεύεις, σπιτικό ψωμί ζυμώνεις, σπιτική μαρμελάδα φτιάχνεις… Ήρθε η ώρα να καλλιεργήσεις σπιτικά φύτρα στην κουζίνα σου!

Σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι βάζεις ένα κομμάτι βρεγμένο βαμβάκι. Ρίχνεις από πάνω λίγους σπόρους φακής και το αφήνεις στο περβάζι του παραθύρου της κουζίνας. Σε δυο-τρεις μέρες θα δεις τα πρώτα πράσινα βλαστάρια…
Κάθε φορά που καλλιεργώ φύτρα στην κουζίνα μου, χαμογελάω, γιατί γυρίζω πίσω στον χρόνο, σε εκείνο το απλό πείραμα που έκανα ως μαθήτρια στις πρώτες τάξεις του σχολείου.
Η χαρά και η ικανοποίησή μου ήταν τεράστια, μόλις έβλεπα τα πρώτα φυλλαράκια να ξεμυτίζουν.
Ακριβώς την ίδια χαρά και ικανοποίηση νιώθω, κάθε φορά που βλέπω ότι τα σπιτικά φύτρα μου είναι έτοιμα.
Παίρνω μερικά από αυτά, τα ξεπλένω, τα σοτάρω τρία λεπτά και τα προσθέτω στην αγαπημένη μου πολύχρωμη σαλάτα με φρέσκα ωμά λαχανικά και γλυκιά σως μελιού!
Τι είναι τα φύτρα;
Τα φύτρα είναι οι μικροί πράσινοι βλαστοί που βγαίνουν από τους σπόρους, μετά από μία απλή διαδικασία (μούλιασμα-ξέπλυμα-στράγγισμα) που επαναλαμβάνεις τρεις έως επτά μέρες, ανάλογα με τον σπόρο και την εποχή.
Φύτρα μπορείς να καλλιεργήσεις από πολλούς σπόρους, καρπούς και όσπρια. Οι αγαπημένοι μου σπόροι είναι φακές, κολοκυθόσπορος και άλφα-άλφα.
Καλύτερα, οι σπόροι που θα διαλέξεις να είναι βιολογικοί, ώστε να είναι όσο το δυνατόν “καθαροί” από εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα.
Πρέπει επίσης να είναι κατάλληλοι για καλλιέργεια φύτρων κι όχι για γεωργική χρήση. Μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία τέτοιων σπόρων στα καταστήματα βιολογικών ειδών.
Για να σε βοηθήσω περισσότερο, κάνε κλικ εδώ, για να δεις έναν αναλυτικό πίνακα με τις ώρες μουλιάσματος και συγκομιδής σπόρων και καρπών.
Βασικό στοιχείο σε όλη τη διαδικασία είναι η σχολαστική καθαριότητα του χώρου, των σκευών που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά και των χεριών σου κάθε φορά που αγγίζεις τα φύτρα.
Για να γίνουν τα φύτρα πιο εύπεπτα κι ασφαλή, οι ειδικοί συστήνουν να μην τα καταναλώνεις ωμά, αλλά να τα σοτάρεις το πολύ τρία λεπτά.
Στην αγορά υπάρχουν πολλές συσκευές για να φτιάξεις σπιτικά φύτρα, όπως βάζα με τρύπες, ακόμα και πουγκιά από λινό ύφασμα!
Εγώ επέλεξα μία συσκευή με τρεις δίσκους που τους τοποθετώ τον έναν πάνω στον άλλο, ώστε κάθε φορά να καλλιεργώ ποικιλία φύτρων.
Στο παρακάτω video, η κ. Τζίνα Αλιμόνου μας δείχνει πώς να καλλιεργείς σπιτικά φύτρα σε μία συσκευή όπως η δική μου…
Τι κερδίζουμε καταναλώνοντας φύτρα;
– Όλα τα φύτρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
– Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και φυτικές ίνες.
– Περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών από τους απλούς καρπούς.
– Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, επομένως ιδανική τροφή για vegeterians και vegans.
– Homemade superfood!
– Σε γεμίζουν με ενέργεια.
– Ταιριάζουν υπέροχα με τις σαλάτες και δίνουν extra γεύση στα υπόλοιπα πιάτα.
– Έχουν λίγες θερμίδες, ενώ παράλληλα δημιουργούν γρήγορα κορεσμό.
– Δεν έχουν ανάγκη από χώμα ή ήλιο, αφού τα καλλιεργείς μέσα στο σπίτι.
– Αν δεν θέλεις, δεν χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό.
– Μπορείς να καλλιεργήσεις φύτρα όλο τον χρόνο.
– Είναι εύκολη, οικονομική και διασκεδαστική διαδικασία, ιδανική να την κάνεις με τα παιδιά.
– Όλες οι μοντέρνες κουζίνες περιλαμβάνουν φύτρα στα πιάτα τους.
– Νιώθεις τεράστια ικανοποίηση από τη μικρή οικιακή συγκομιδή σου.

Πώς φτιάχνεις σπιτικά φύτρα φακής σε σουρωτήρι
Ένας απλός, πανεύκολος και ανέξοδος τρόπος για να ξεκινήσεις να καλλιεργείς σπιτικά φύτρα, είναι να δοκιμάσεις τα φύτρα φακής σε σουρωτήρι.
Τα φύτρα φακής είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες και πρωτεΐνη.
Τα υλικά που χρειάζεσαι είναι ένα γυάλινο μπολ, ένα ανοξείδωτο σουρωτήρι, καθαρές πετσέτες κουζίνας κι ένα μικρό πιατάκι για να στραγγίζουν τα νερά!
Βήμα 1: Ξεπλένεις τους σπόρους φακής, τους τοποθετείς σε ένα γυάλινο μπολ και το γεμίζεις με νερό. Χρειάζονται μούλιασμα περίπου δώδεκα ώρες, οπότε τους αφήνεις όλη νύχτα.
Βήμα 2: Το επόμενο πρωί, ρίχνεις τις μουλιασμένες φακές σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένεις με άφθονο νερό. Αφού στραγγίσουν, τις αφήνεις στο σουρωτήρι και τις σκεπάζεις με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Στη βάση του σουρωτηριού βάζεις ένα πιατάκι για να στραγγίζουν τα νερά.
Βήμα 3: Αφήνεις το σκεπασμένο σουρωτήρι σε ένα σημείο της κουζίνας που να μην το χτυπάει ο ήλιος.
Βήμα 4: Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία, δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, για τις επόμενες δύο ή τρεις μέρες. Ξεπλένεις, στραγγίζεις, απλώνεις απαλά τις φακές στο σουρωτήρι, σκεπάζεις με καθαρή πετσέτα και αφήνεις στο ίδιο σημείο.
Βασικό στοιχείο σε όλη την διαδικασία είναι η σχολαστική καθαριότητα των σκευών και του χώρου όπου θα έχεις τα φύτρα.
Για να αυξήσεις την ποσότητα χλωροφύλλης στα έτοιμα φύτρα, τοποθετείς το σουρωτήρι σε φωτεινό σημείο για πέντε-έξι ώρες.
Τα σουρώνεις τελευταία φορά και τα αφήνεις να στεγνώσουν καλά.
Συγχαρητήρια! Τα σπιτικά φύτρα σου είναι έτοιμα…
Μπορείς να τα διατηρήσεις λίγες μέρες στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
Πριν τα καταναλώσεις τα πλένεις πολύ καλά, τα μυρίζεις (αν μυρίζουν μούχλα, τα πετάς) και για μεγαλύτερη ασφάλεια, τα σοτάρεις το πολύ τρία λεπτά.
Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση