Ο θηλασμός είναι μία υπέροχη περίοδος στη ζωή κάθε νέας μητέρας. Η διατροφή της πρέπει να τέτοια, ώστε να παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να τα δίνει και στο μωράκι της.
Η στιγμή που περίμενες εδώ κι εννέα μήνες, έφτασε. Baby Boom Time! Έχεις επιτέλους στην αγκαλιά σου το υπέροχο μωράκι σου. Γνωρίζεις τα οφέλη του μητρικού θηλασμού κι έχεις ζητήσει στο μαιευτήριο rooming in και αποκλειστικό θηλασμό. Το αγκαλιάζεις τρυφερά, το ακουμπάς απαλά στο στήθος σου κι ένα υπέροχο ταξίδι ξεκινάει…
Η κ. Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP, Γενική Οικογενειακή Ιατρός και Διατροφολόγος απαντάει σε επτά από τις πιο συχνές απορίες που έχουν οι νέες μαμάδες για τη διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού.
Γιατί είναι σημαντική η διατροφή της μητέρας όσο διαρκεί ο θηλασμός;
Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά τη μητέρα να αναπληρώσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που πιθανότατα έχασε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και να παράγει ικανή ποσότητα μητρικού γάλατος.
Ισχύει το ότι η θηλάζουσα μητέρα πρέπει «να τρώει για δύο»;
Η ενεργειακή πρόσληψη που χρειάζεται η μητέρα είναι περίπου 500-700 θερμίδες περισσότερες την ημέρα, από αυτές που χρειαζόταν πριν την εγκυμοσύνη.
Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που είχαν πριν την εγκυμοσύνη πολύ περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό. Είναι καλό να προσλαμβάνουν λιγότερες από 500 θερμίδες την ημέρα.
Πώς θα χάσω βάρος, αν καταναλώνω περισσότερες θερμίδες ημερησίως;
Στη φάση του θηλασμού, εκτός από την καθημερινή ενεργειακή πρόσληψη της μητέρας, χρησιμοποιείται λίπος από τις αποθήκες της θηλάζουσας.
Η ενέργεια που καθημερινά καταναλώνεται είναι περισσότερη από αυτή που προσλαμβάνεται.
Έτσι η γυναίκα μπορεί να χάσει σταδιακά όλο το επιπλέον βάρος που πήρε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρέπει να πίνω πολύ γάλα για να «κατεβάσω» γάλα;
Το γάλα αλλά και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου.
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την παραγωγή μητρικού γάλατος και η μητέρα μπορεί να τις προσλάβει από διάφορες πηγές.
Η πρόσληψη ασβεστίου προστατεύει τη μητέρα για να μην εξαντληθούν τα αποθέματα της και κινδυνεύσει η υγεία της από προβλήματα, όπως είναι η οστεοπόρωση. Γενικά, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε ασβέστιο, αλλά και στα υπόλοιπα ανόργανα στοιχεία μαγνήσιο και φώσφορο, δεν επηρεάζεται από τη διαιτητική πρόσληψη της μητέρας.
Από την άλλη, η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε λακτόζη, του βασικού υδατάνθρακα που υπάρχει στο γάλα, δεν εξαρτάται από το αν στο καθημερινό διαιτολόγιο της μητέρας συμπεριλαμβάνεται το γάλα.
Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, η παραγωγή μητρικού γάλατος δεν εξαρτάται από το αν η μητέρα πίνει ή όχι γάλα.
Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού υλοποιεί ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού, γνωστό ως “Αλκυόνη”. Στόχος του προγράμματος είναι προαγωγή του μητρικού θηλασμού και η άμεση υποστήριξη των μητέρων που θηλάζουν. Στην τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 10525, έμπειρο επιστημονικό προσωπικό θα απαντήσει στις απορίες σου. Θα σε καθοδηγήσει σε θέματα που αφορούν τον θηλασμό από την πρώτη μέρα έως την εδραίωση και τον αποθηλασμό. www.epilegothilasmo.gr
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο της μητέρας, όσο διαρκεί ο θηλασμός;
Η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, τροφές που παρέχουν λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, βιταμίνες, μέταλλα και πολλά υγρά.
Η μητέρα που θηλάζει χρειάζεται περίπου 65 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Η ποσότητα αυτή μπορεί να καλυφθεί με την κατανάλωση 3-4 ποτηριών γάλα ή με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και το τυρί.
Τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου (DHA, EPA) χρειάζονται για την σωστή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του βρέφους. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει. Επομένως, πρέπει να προσλαμβάνονται από τις τροφές, ώστε να υπάρχουν στο μητρικό γάλα.
Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σαρδέλα και σκουμπρί. Τα μεγάλα λιπαρά ψάρια θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα.
Καλό είναι η μητέρα να καταναλώνει φρούτα και πολύχρωμες σαλάτες. Έτσι προσλαμβάνει καθημερινά τις απαραίτητες βιταμίνες Α, Β, C, E, φυλλικό οξύ και β-καροτένιο.
Η πρόσληψη ικανών ποσοτήτων ασβεστίου, κυρίως με την μορφή γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και από πηγές όπως είναι το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι αυτή που θα προστατεύσει την οστική μάζα και θα την προστατεύσει από την οστεοπόρωση.
Για να προστατευτεί η μητέρα από την αφυδάτωση, καλό θα είναι να προσλαμβάνει 8-12 ποτήρια υγρών ημερησίως. Τα υγρά μπορεί να είναι νερό, φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών, σούπες και γάλα.
Προσλαμβάνοντας 3-4 ποτήρια γάλα την ημέρα λαμβάνει, επιπλέον, ικανή ποσότητα πρωτεϊνών και ασβεστίου κι έτσι στηρίζει διατροφικά τόσο το μωράκι, όσο και τον εαυτό της.

Χρειάζεται η θηλάζουσα μητέρα να παίρνει διατροφικά συμπληρώματα;
Η νέα μητέρα που ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή, δεν χρειάζεται να παίρνει διατροφικά συμπληρώματα.
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, για παράδειγμα μητέρες vegeterian ή vegan μπορεί, σε συνεργασία με τον προσωπικό γιατρό τους, να πάρουν κάποιο συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.
Πρέπει να αποφεύγω κάποιες τροφές και ουσίες ενώ θηλάζω;
Σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι τροφές που σχηματίζουν αέρια, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα όσπρια, δημιουργούν ευερεθιστότητα, διάρροια ή κολικούς στο μωρό.
Επίσης, τροφές με έντονη γεύση, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά, μπορεί να προκαλέσουν αντίστοιχα ενοχλήματα.
Έχουν ενοχοποιηθεί για γαστρεντερικά ενοχλήματα στο βρέφος και τροφές με αλλεργιογόνο δράση, όπως το ψάρι, το αγελαδινό γάλα, η σοκολάτα, τα αυγά και τα φιστίκια.
Αν η μητέρα διαπιστώσει ότι η κατανάλωση των τροφών αυτών έχει επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα του μωρού της, καλό είναι, σε συνεννόηση με τον προσωπικό της γιατρό, να τις αφαιρέσει από το διαιτολόγιο της.
Και βέβαια, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ΟΧΙ σε καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ, γλυκαντικές ουσίες, ναρκωτικά και οινόπνευμα. Οι ουσίες αυτές περνούν στο μητρικό γάλα και μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά το νευρικό σύστημα και γενικά την υγεία του μωρού σας.

Μητρικός θηλασμός: Δώρο ζωής
Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα για ένα μωράκι. Κανένα άλλο γάλα δεν περιέχει όλα τα πολύτιμα συστατικά και τα αντισώματα που έχει ανάγκη στην αρχή της ζωής του.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η διατροφή της μητέρας είναι τόσο σημαντική. Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά τη μητέρα να αναπληρώσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που πιθανότατα έχασε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και να παράγει ικανή ποσότητα μητρικού γάλατος.
Ο μητρικός θηλασμός είναι το πιο πολύτιμο δώρο κάθε μητέρας προς το νεογέννητο μωράκι της. Είναι ένα δώρο αγάπης, στοργής και ζωής!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Έρρικα Παπαβενετίου MD, Msc, GP, Γενική Οικογενειακή Ιατρό και Διατροφολόγο, για τις απαντήσεις της στις επτά πιο συχνές απορίες που έχουν οι νέες μανούλες, όταν ξεκινούν να θηλάζουν τα νεογέννητα μωράκια τους.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες και να διαβάσεις κι άλλα ενδιαφέροντα άρθρα της, κάνε κλικ στο www.drerrikapapavenetiou.gr.
Επίσης, η κ. Παπαβενετίου είναι δημιουργός της εταιρείας Aegli-Premioum Organics, του πρώτου ελληνικού CLEAN BEAUTY brand με οργανικά, vegan, cruelty free καλλυντικά. Είναι κατάλληλα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και όσο διαρκεί ο θηλασμός!
Θήλασες το μωράκι σου; Πώς ένιωθες κάθε φορά που το έβαζες στο στήθος; Ανυπομονώ να διαβάσω την απάντησή σου στα σχόλια κάτω από το άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση