Αν θέλεις να βάλεις σε μία τάξη τα οικονομικά σου και ταυτόχρονα να έχεις ένα ικανοποιητικό καθημερινό budget για το νοικοκυριό σου, ακολούθησε τις επόμενες οικονομικές συμβουλές.
Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στο να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλήγουν να έχουν ελάχιστα ή καθόλου χρήματα στην άκρη.
Η αρχή κάθε χρόνου είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσεις τις βάσεις για καλό οικονομικό προγραμματισμό.
Υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να έχει ένα ικανοποιητικό καθημερινό budget για το νοικοκυριό του, να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις του και να βάλει μία τάξη στα οικονομικά του;
Παρακάτω θα διαβάσεις 5 απλές οικονομικές συμβουλές που τηρώ τα τελευταία χρόνια, για να βάλω τάξη στα δικά μου οικονομικά. Ελπίζω να βοηθήσουν κι εσένα…
Ετήσιος οικονομικός σχεδιασμός
Η αρχή κάθε χρόνου είναι η κατάλληλη στιγμή για ετήσιο οικονομικό σχεδιασμό.
Δημιούργησε στο excel (ή απλά στο ημερολόγιό σου) ένα μηνιαίο αρχείο εσόδων-εξόδων και πέρασε όλα τα σταθερά μηνιαία έσοδα κι έξοδά σου. Κάθε μήνα πρόσθεσε όλα τα έκτακτα ποσά και αθροίζοντάς τα, θα ξέρεις ακριβώς πόσα χρήματα ξόδεψες, αλλά και πόσα περισσεύουν για αποταμίευση.
Στον οικονομικό σχεδιασμό σου, θα σε βοηθήσει πολύ να ομαδοποιήσεις τα έξοδά σου σε κατηγορίες. Οι δικές μου κατηγορίες είναι: “Σπίτι”, “Παιδιά”, “Διασκέδαση”, “Ιδιωτική Ασφάλιση”, “Ταξίδια-Διακοπές”, “Συντήρηση Αυτοκινήτου”, “Κοινωνικές Υποχρεώσεις” κι “Έκτακτα”.
Δήλωση όλων των εισοδημάτων
Οφείλεις να δηλώνεις τα πραγματικά σου εισοδήματα. Αν δεν το κάνεις, το αόρατο, ψηφιακό μάτι της εφορίας θα τα ανακαλύψει και θα πληρώσεις πολλαπλάσιο φόρο και πρόστιμο.
Σε περίπτωση εκ παραδρομής μη δήλωσης κάποιων εισοδημάτων, μπορείς με συμπληρωματική τροποποιητική δήλωση να τα δηλώσεις οποιαδήποτε στιγμή, με επιβάρυνση.
Αγορές με κάρτα
Κάνοντας αγορές με κάρτα, χτίζεις το αφορολόγητο. Σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να συγκεντρώνεις αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός σου. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνεις τα οικονομικά σου με επιπλέον φόρο.
Αν όμως δεν μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου και μπαίνεις σε πειρασμό για αλόγιστες αγορές με χρήματα που δεν έχεις, τότε καλύτερα χρησιμοποίησε μια prepaid card όπου θα έχεις περιορισμένο ποσό.
Άμεση πληρωμή χρεών
Παρακολούθησε τις οφειλές σου πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες και πληρώνεις επιπλέον τόκους ή έξοδα επανασύνδεσης διαφόρων παρόχων.
Ειδικά στην περίπτωση των τραπεζικών δανείων με υποθήκη ακινήτου, πρέπει να προσπαθείς να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, αλλιώς κινδυνεύεις να χάσεις την περιουσία σου σε πλειστηριασμό.
Επιλογή έμπειρου λογιστή
Στις μέρες μας, την πλειοψηφία των συναλλαγών με την εφορία, τις κάνεις ηλεκτρονικά μέσω TAXIS. Για τη δική σου διευκόλυνση και την αποφυγή λαθών, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις λογιστή πιστοποιημένο από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Πρέπει να γνωρίζεις ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση, καθώς και άγνοια φορολογικών διατάξεων οδηγεί σε τσουχτερά πρόστιμα που θα πληρώσεις εσύ.

Είναι όλα εν-τάξη στη ζωή σου;
Όσο δούλευα στον ιδιωτικό τομέα, είχα σταθερό μηνιαίο μισθό. Ήταν δύσκολο όμως να αποταμιεύω. Πάντα υπήρχαν λογαριασμοί, υποχρεώσεις κι έκτακτες αγορές.
Η αλήθεια είναι ότι ήμουν “σκορποχέρα”! Συνεχώς έμπαινα σε πειρασμό να αγοράσω κάτι καινούργιο, να κάνω άλλο ένα ταξίδι ή να φορτώσω την κάρτα μου με αγορές που στην πραγματικότητα δεν ήταν αναγκαίες. Τα χρήματα μου διαρκούσαν το πολύ μέχρι τις είκοσι του μήνα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που δεν ήξερα πού ακριβώς τα ξόδεψα. Μήπως σου θυμίζω τον εαυτό σου;
Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι αυτή δεν ήταν καλή οικονομική διαχείριση. Αν ήθελα να κάνω πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μου και να μην έχω άγχος για τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις μου, έπρεπε να ακολουθήσω ένα σωστό οικονομικό προγραμματισμό και να αποταμιεύω ένα μηνιαίο συγκεκριμένο ποσό.
Από τότε ακολουθώντας τις Top 5 παραπάνω οικονομικές συμβουλές, δεν έχω καθόλου οικονομικές εκκρεμότητες, τακτοποιώ εγκαίρως όλες τις υποχρεώσεις μου και τα οικονομικά μου είναι εν-τάξη!
Νιώθω ανάλαφρη, ικανοποιημένη με τον εαυτό μου και δεν έχω άγχος πια. Το πορτοφόλι μου είναι πάντα γεμάτο και ξέρω ακριβώς πού ξοδεύω τα χρήματά μου. Το καλύτερο το άφησα για το τέλος… Έχω στην άκρη ένα σεβαστό ποσό για να κάνω πιο σημαντικά πράγματα ή για μία έκτακτη περίπτωση.
Δεν θα ήθελες κι εσύ να είναι όλα τα οικονομικά σου εντάξει και η ζωή σου εν-τάξη;
Ευχαριστώ θερμά τον κ. Γιαννίκα Αθανάσιο, Πιστοποιημένο Λογιστή-Φοροτεχνικό, για τις πολύτιμες οικονομικές συμβουλές του στη συγγραφή αυτού του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση