Οι τοξικοί άνθρωποι μοιάζουν με μεγάλες ρουφήχτρες! Ρουφάνε την καλή διάθεση, το χαμόγελο, τη θετική ενέργεια, την ηρεμία και την εσωτερική σου γαλήνη! Πόσο ακόμα θα τους το επιτρέπεις;
Σου έχω καλά και κακά νέα… Ποια θέλεις να μάθεις πρώτα; Εγώ συνήθως ξεκινάω με τα κακά, για να ξεμπερδεύω γρήγορα με αυτά. Αμέσως μετά, ακούω τα καλά κι έτσι φτιάχνει η διάθεσή μου.
Λοιπόν, τα κακά νέα… Οι τοξικοί άνθρωποι είναι πολλοί και ζουν ανάμεσά μας, ακόμα και μέσα στην οικογένειά μας.
Τα καλά νέα… Μπορείς να τους αντιμετωπίσεις με επιτυχία και να τους απομακρύνεις από τη ζωή σου.
Η απόφαση είναι δική σου…
Συχνά χαρακτηριστικά που έχουν οι τοξικοί άνθρωποι
- Ζηλεύουν την επιτυχία και την ευημερία των άλλων.
- Μιλούν άσχημα, προσβλητικά και υποτιμητικά για όλους.
- Δεν βρίσκουν πουθενά κάτι καλό και είναι αρνητικοί με όλα.
- Δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους, αφού πάντα τους φταίνε οι άλλοι και γι’ αυτό δεν ζητούν συγνώμη ποτέ.
- Είναι εγωιστές και ξερόλες.
- Γκρινιάζουν συνέχεια και δεν χαμογελούν με τίποτα.
- Εμφανίζουν τους εαυτούς τους ως θύματα και ζητούν συνέχεια βοήθεια από τους άλλους.
- Εκβιάζουν και απειλούν για να πετύχουν τον στόχο τους.
- Θυμώνουν με το παραμικρό και κατεβάζουν μούτρα.
- Είναι εριστικοί κι έτοιμοι για καβγά.
Μήπως στα παραπάνω χαρακτηριστικά αναγνωρίζεις κάποιον γνωστό σου;
Γύρισε την πλάτη
Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να ανοίξεις το κεφάλι κάποιου και να βάλεις τις αντιλήψεις σου, γιατί απλά κανένας δεν αλλάζει, εάν δεν το θέλει συνειδητά.
Όσο κι αν μιλήσεις, κλάψεις, φωνάξεις, μαλώσεις, θυμώσεις ή σπάσουν τα νεύρα σου, ο τοξικός άνθρωπος δεν πρόκειται να σε ακούσει ποτέ. Οπότε, μην ξοδεύεις τον χρόνο και την ενέργειά σου σε ατέρμονες και ανούσιες συζητήσεις ή καβγάδες. Φύγε όσο πιο μακριά μπορείς, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου κι άφησε τον άλλο να βράζει στο ζουμί του.
Χαμογέλασε, είναι μεταδοτικό
Όταν βλέπεις ότι ο συνομιλητής σου είναι κουρδισμένος κι ετοιμάζει επίθεση, αφόπλισέ τον με τον ήρεμο χαρακτήρα και το πλατύ χαμόγελό σου. Συνήθως, όταν χαμογελάμε, ο συνομιλητής μας ανταποδίδει το χαμόγελο.
Αντί να τσιμπήσεις και να αντιδράσεις λανθασμένα, μίλησε ευγενικά, χωρίς φωνές και χαρακτηρισμούς, αλλά με σταθερή και δυνατή φωνή.
Μην παίρνεις τον ρόλο του θύματος και αρχίζεις αμέσως τις απολογίες. Το μόνο που πετυχαίνεις, είναι να δημιουργείς στον εαυτό σου εσωτερικά συναισθήματα κατωτερότητας και αδυναμίας. Πρέπει πάντα να έχεις στο νου σου, ότι το πρόσωπό σου αντανακλά τα πάντα κι ο άλλος σε καταλαβαίνει αμέσως.
Διώξε μακριά σου τον θυμό
Διώξε τον θυμό και το αίσθημα βάρους που νιώθεις, συγχώρησε τον άλλο και χάρισε στον εαυτό σου εσωτερική ηρεμία και γαλήνη.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξυπνάς με χαμόγελο κάθε πρωί και να το διατηρείς όλη μέρα. Γιατί να δώσεις τη χαρά και την ικανοποίηση σε κάποιον να στο χαλάσει;
Σήκωσε αόρατη ασπίδα προστασίας
Ο βασικότερος στόχος σου είναι να προστατέψεις τον εαυτό σου. Κλείσε τα αυτιά σου, ό,τι κι αν ακούς, αγνόησε όποιον θέλει να χαλάσει την ηρεμία σου και συνέχισε τη μέρα σου, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Είναι δύσκολο να διαφυλάξεις την ψυχική σου ισορροπία και ηρεμία, αλλά όχι ακατόρθωτο…
Κατά μέτωπο επίθεση
Όσο αφήνεις τον φόβο να σε κυριεύει κι αποφεύγεις να αντιμετωπίσεις κατά μέτωπο μία δύσκολη κατάσταση, τόσο θα μεγαλώνει η κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος σου.
Στύλωσε δυναμικά τα πόδια και βάλε τα όριά σου. Εξήγησε στον άλλο πώς νιώθεις, μην περιμένεις όμως ότι θα αλλάξει αμέσως συμπεριφορά. Αν παρόλα αυτά, κάθε φορά που ετοιμάζει επίθεση εις βάρος σου, συγκρατήσεις τα νεύρα σου κι έχεις στο νου σου πώς πρέπει να μιλήσεις, θα δεις ότι σταδιακά θα αρχίσει να δείχνει σεβασμό στο πρόσωπό σου και να υποχωρεί.

Οικογένεια και τοξικότητα
Δυστυχώς, σύμφωνα με τους ψυχαναλυτές, άλλοι λίγο κι άλλοι περισσότερο έχουμε μία δόση τοξικότητας. Το ποσοστό εξαρτάται από το περιβάλλον που μεγαλώσαμε, τις πεποιθήσεις και τις αντιλήψεις μας αλλά και τον τρόπο που ζούμε.
Το σίγουρο είναι, ότι δεν υπάρχει καμία οικογένεια χωρίς τοξικότητα!
Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν άλυτα, εσωτερικά προβλήματα. Βρίσκουν δύναμη μέσω της κακής συμπεριφοράς και με αυτόν τον τρόπο καλύπτουν τις δικές τους ατέλειες.
Όσο κι αν κάποιος σε κατηγορεί συνέχεια, σίγουρα δεν φταις σε κάτι εσύ. Το πιο πιθανό είναι, ότι τα κάνεις όλα σωστά, ίσως όμως αυτό είναι που τον ενοχλεί και σε στοχοποιεί.
Πολύ βασικό είναι να μην αφήσεις κανέναν να σε παρασύρει στη δύνη της δικής του τοξικής συμπεριφοράς, γιατί τότε είσαι ίδιος με αυτόν… Το κλειδί είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, να μιλήσεις με θάρρος και δυναμισμό και να βάλεις τον άλλο στη θέση του! Αν πάλι δεν τα καταφέρεις, χαμογελάς ήρεμα, αποχωρείς και τον αφήνεις στη φαγωμάρα του.
Στο παρακάτω video η κ. Αγνή Μαριακάκη, Ψυχολόγος Κοινωνική Ερευνήτρια, μας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των τοξικών ανθρώπων μέσα στην οικογένεια.
Πολλές φορές η σχέση μας με έναν τοξικό άνθρωπο μοιάζει με συμβόλαιο ρόλων σε κακόγουστη ταινία.
Ο ένας είναι ο θύτης, κακότροπος, απότομος, εριστικός, υποτιμητικός, γκρινιάρης και αρνητικός.
Ο άλλος είναι το θύμα, ήρεμος και υποχωρητικός, προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, δεν μιλάει και δεν αντιδράει, αποφεύγει να αντιμετωπίσει τους άλλους και δείχνει αδυναμία.
Για εμένα, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των τοξικών ανθρώπων, είναι να τους απομακρύνω από τη ζωή μου και να κάνω παρέα μόνο με θετικούς, αισιόδοξους και δυναμικούς ανθρώπους. Ελπίζω να κάνεις κι εσύ το ίδιο…

Αφήστε μια απάντηση