Η zero waste φιλοσοφία, είναι φιλοσοφία μηδενικών απορριμμάτων. Είναι οικολογικός τρόπος μαγειρικής, αντίληψης και κατ’ επέκταση ζωής!
Γιατί να υιοθετήσω τη φιλοσοφία zero waste;
Αγαπάς τον πλανήτη που ζεις; Θέλεις και οι επόμενες γενιές να χαρούν τις ομορφιές του;
Υιοθετώντας τη φιλοσοφία zero waste, κάνεις μία συνειδητή προσπάθεια, να μειώσεις τον όγκο των καθημερινών απορριμμάτων σου. Έτσι αποκτάς μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση, βοηθάς το περιβάλλον και τον εαυτό σου.
Σύμφωνα με μελέτες της wwf.gr, μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 kg φαγητού!
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μελέτες της UNICEF, ένα στα τρία παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υποσιτισμένο ή υπέρβαρο!
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά! Δεν νομίζεις ότι ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε συνήθειες;
Πρόγραμμα γευμάτων
Αφιέρωσε μισή ώρα, για να κάνεις πρόγραμμα με τα φαγητά που θα μαγειρέψεις όλη την εβδομάδα.
Έτσι δεν θα ξαναπροβληματιστείς και δεν θα ξανακάνεις στον εαυτό σου την ερώτηση “Τι να μαγειρέψω αύριο;”. Θα ξέρεις τι υλικά χρειάζεσαι, τι έχεις και τι πρέπει να αγοράσεις, και θα πας super market μόνο μία φορά. Γλιτώνεις χρόνο και χρήμα!
Εγώ συνήθως το κάνω αυτό Κυριακή απόγευμα, ώστε Δευτέρα να προμηθευτώ ό,τι χρειάζομαι για όλη την εβδομάδα.
Λίστα αγορών
Οι εποχές που πήγαινες super market χωρίς λίστα και γέμιζες το καλάθι σου με ό,τι σου άρεσε, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Κάνε λίστα με τα απαιτούμενα για αγορά και με αυτήν πήγαινε για ψώνια.
Μην παρασύρεσαι κι αγοράζεις κάτι που δεν το χρειάζεσαι, απλά και μόνο επειδή είναι σε προσφορά. Το πιο πιθανό είναι να το ξεχάσεις στο ντουλάπι σου, να λήξει και να το πετάξεις.
Μαγειρική με left overs
Δεν είναι κρίμα να υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε κι εσύ να πετάς το φαγητό που περίσσεψε;
Γίνε ο δημιουργικός Master Chef της ημέρας και μαγείρεψε ευφάνταστα πιάτα με left overs.
Ένα από τα αγαπημένα μου ελληνικά food blogs, το “Madame Ginger” έχει εκπληκτικές ιδέες για πιάτα με left overs! Δεν έχεις παρά να τις δοκιμάσεις και να μην ξαναπετάξεις τίποτα στα σκουπίδια.
Το “Μπορούμε” είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις ώστε καμία μερίδα φαγητού να μην πάει χαμένη!
Zero waste κατάψυξη
Βρήκες φρέσκα φρούτα και λαχανικά, παρασύρθηκες και αγόρασες περισσότερα από όσα χρειάζεσαι; Πριν χαλάσουν και τα πετάξεις, αποθήκευσέ τα στην κατάψυξη για να τα χρησιμοποιήσεις μελλοντικά.
Φρούτα όπως μπανάνες, φράουλες και μύρτιλα είναι ότι πρέπει κατεψυγμένα για smoothies!
Μυρωδικά όπως σέλινο, μαϊντανό και άνηθο, τα πλένεις και τα καταψύχεις, μέχρι τη στιγμή που θα τα προσθέσεις σε κάποιο φαγητό.
Έχεις πολλά λεμόνια; Φτιάξε παγάκια με τον χυμό τους και πρόσθεσέ τα στο φαγητό σου, όταν θέλεις λεμονάτη γεύση.
Detox time
Όρισε μία μέρα της εβδομάδας που θα πίνεις μόνο χυμούς ή θα τρως μόνο σαλάτα. Detox time!
Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκουραστείς από την καθημερινή μαγειρική, θα κάνεις αποτοξίνωση που θα οφελήσει την υγεία σου και θα μείνουν χρήματα στο πορτοφόλι σου!
Λαϊκή αγορά ή super market;
Προτίμησε να αγοράζεις τα φρούτα και τα λαχανικά που χρειάζεσαι από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σου κι όχι από ένα super market.
Είναι πιο φτηνά, πιο φρέσκα, εποχιακά, μπορείς να τα πιάσεις, να τα μυρίσεις, να κάνεις σύγκριση στους πάγκους και να αγοράσεις αυτά που θέλεις και στις ποσότητες που χρειάζεσαι.
Τα περισσότερα προϊόντα στα super market είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό ή προέρχονται από θερμοκήπια. Επιπλέον, είναι συσκευασμένα σε αντιοικολογικές πλαστικές συσκευασίες που αυτό ανεβάζει την τιμή τους, ενώ είναι τελείως άχρηστες αφού τις πετάς αμέσως.
Μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση οσπρίων, ελαιολάδου, δημητριακών και σπόρων, φρούτων και λαχανικών, στη μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέατος και στη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Ακολουθώντας αυτό το πρότυπο διατροφής, έχεις καλύτερη υγεία και βοηθάς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με μελέτες της wwf.gr η μεσογειακή διατροφή μειώνει 72% τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και 33% την κατανάλωση νερού!

Είχες και στο χωριό σου zero waste;
Κι όμως… Όσο κι αν γελάς, οι γιαγιάδες μας στα χωριά είχαν zero waste νοικοκυριό κι ας μην ήξεραν τις συγκεκριμένες λέξεις.
Δεν πετούσαν σχεδόν τίποτα και όλα τα ξαναχρησιμοποιούσαν. Οι τενεκέδες με λάδι γινόντουσαν ωραίες γλάστρες για τα λουλούδια και τα κεσεδάκια από γιαούρτι μικρά γλαστράκια για το περβάζι του παραθύρου.
Επέστρεφαν τα μπουκάλια της μπίρας και των αναψυκτικών στο κατάστημα που τα αγόρασαν, για να τα ξαναγεμίσουν και να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά.
Στέγνωναν τα ρούχα τους έξω στον ήλιο, αφού δεν ήξεραν τι σημαίνει στεγνωτήριο. Δεν υπήρχαν τότε στην Ελλάδα.
Έπλεναν τις πάνες των μωρών, αφού τότε δεν υπήρχαν οι πάνες μιας χρήσης.
Δεν αγόραζαν συχνά καινούργια ρούχα και τα παλιά δεν τα πέταγαν, αλλά τα χρησιμοποιούσαν για ξεσκόνισμα ή σφουγγάρισμα.
Αυτό σημαίνει zero waste πράσινο νοικοκυριό!
Ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε συνήθειες για το περιβάλλον, για τον εαυτό μας και για τις επόμενες γενιές!
Αν πιστεύεις ότι η φιλοσοφία zero waste μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές, κάνε share αυτό το άρθρο σε Facebook και Twitter, για να πείσεις κι άλλους συνανθρώπους μας να την ακολουθήσουν.

Αφήστε μια απάντηση