Μμμμμμμ! Ζεστή, αρωματική μηλόπιτα, χωρίς ζάχαρη, με δίκοκκο αλεύρι ολικής, για υγεία, νοστιμιά και απόλαυση με λίγες θερμίδες.
Φθινόπωρο! Πορτοκαλοκίτρινα φύλλα, πρωτοβρόχια, σχολεία, εκδρομές, χρυσάνθεμα, κίτρινες κολοκύθες, ζεστή σοκολάτα και ολόφρεσκα κατακόκκινα μήλα, κατάλληλα για ανάποδη αρωματική μηλόπιτα, χωρίς ζάχαρη, με δίκοκκο αλεύρι ολικής.
Είναι αδύνατον να της αντισταθείς…
Τα υλικά μου
300-350 gr αλεύρι από δίκοκκο στάρι ολικής
4 κόκκινα μήλα (προτιμώ zagorin)
100 gr μέλι (προτιμώ το θυμαρίσιο για το υπέροχο άρωμά του)
100 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι (ή έτοιμο)
150 ml ελαιόλαδο
100 γρ καρύδια χοντροσπασμένα στο multi
3 κ.γ. baking powder
2 κ.γ. κανέλα (χρησιμοποιώ Κεϋλάνης)
λίγη βανίλια (προτιμώ Μαδαγασκάρης)
Η συνταγή βήμα-βήμα
1. Κόβεις τα μηλαράκια σου σε μεγάλα κομμάτια κυδωνάτα.
2. Ρίχνεις το μέλι, τα κομμένα μήλα και τη μισή κανέλα σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τα σοτάρεις σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά, χωρίς λάδι, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να μείνει ελάχιστο μέλι. Ρίχνεις από πάνω τα χοντροσπασμένα καρύδια κι ανακατεύεις.
3. Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνεις το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, την υπόλοιπη κανέλα, τη βανίλια, το baking powder και στο τέλος το κοσκινισμένο δίκοκκο αλεύρι. Ίσως χρειαστείς λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι, οπότε το ρίχνεις προσεχτικά, παρατηρώντας τη ζύμη σου.
4. Ανακατεύεις με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να βγει μια ωραία μαλακή ζύμη.
5. Σε μία ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο, βάζεις αντικολλητικό χαρτί. Ρίχνεις πρώτα τα μήλα με τα καρύδια και το μέλι που περίσσεψε από το σοτάρισμα στο τηγάνι. Από πάνω απλώνεις προσεκτικά τη ζύμη που ετοίμασες.
6. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήνεις την μηλόπιτά σου για 45 λεπτά.
7. Όταν έχει ψηθεί (βυθίζεις ένα μαχαίρι στη ζύμη κι αν είναι καθαρό όταν το βγάλεις, είναι έτοιμη), τη βγάζεις από τον φούρνο, περιμένεις υπομονετικά να κρυώσει, την αναποδογυρίζεις σε μία πιατέλα και απολαμβάνεις ένα υπέροχο, αρωματικό, φθινοπωρινό και υγιεινό γλυκάκι.
Η ζύμη της συγκεκριμένης συνταγής είναι άγλυκη. Εμένα μου αρέσει έτσι γιατί συνδυάζεται καλύτερα με τη γλύκα του μελιού στα μήλα.
Αν όμως εσύ τη θέλεις πιο γλυκιά, μπορείς να προσθέσεις 100 gr μέλι όταν φτιάχνεις τη ζύμη.

Ανάποδη νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς ζάχαρη
Η αρχική συνταγή γι’ αυτή την εκπληκτική ανάποδη, νηστίσιμη μηλόπιτα, χωρίς ζάχαρη, ανήκει στον σεφ Γιώργο Γεράρδο και την είδα στο mother’s blog.
Μου αρέσουν τα άγλυκα κι εναλλακτικά γλυκά. Με το που διάβασα τη συγκεκριμένη συνταγή, κατάλαβα ότι αυτή η μηλόπιτα θα γίνει το αγαπημένο μου χειμερινό γλυκάκι!
Ήθελα όμως να την πειράξω λίγο. Έτσι αντικατέστησα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, με δίκοκκο ολικής που θεωρείται διατροφικός θησαυρός, το σπορέλαιο με ελαιόλαδο, αφαίρεσα από τη βάση τις σταφίδες και πρόσθεσα στα σοταρισμένα μήλα τα καρύδια.
Το αποτέλεσμα; Μια αρωματική, πεντανόστιμη, γλυκιά, νηστίσιμη, ανάποδη μηλόπιτα, χωρίς ζάχαρη, με δίκοκκο αλεύρι ολικής!
Την απολαμβάνεις με κλειστά μάτια και χωρίς ενοχές! Αφήνει μία απαλή μελένια επίγευση, ενώ οι μυρωδιές της κανέλας, της βανίλιας, του μήλου και του θυμαριού από το μέλι κατακλύζουν όλες τις αισθήσεις σου!
Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα γλυκό;
Ακολούθησέ με στο Instagram για να δεις κι άλλες φωτογραφίες μου από τη συλλογή MargaritaLoliCleanFood.

Αφήστε μια απάντηση