Οι σπιτικοί κύβοι λαχανικών, παρά το μικρό μέγεθός τους, κρύβουν μέσα τους όλη τη νοστιμιά, τη φρεσκάδα και τα αρώματα τη φύσης…

Τα λαχανικά είναι μέρος της καθημερινής διατροφής της οικογένειάς μου, είτε σαν σαλάτα, είτε σαν κύριο γεύμα…
Ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα για δείπνο, είναι τα ζυμαρικά με κρεμμυδάκι, καρότο, λίγη ντοματούλα και μυρωδικά. Για να δώσω έξτρα γεύση, όσο βράζει το φαγητό μου, ρίχνω έναν κύβο λαχανικών.
Όταν όμως πρόσεξα καλύτερα τα συστατικά των έτοιμων κύβων, συνειδητοποίησα ότι σχεδόν όλα περιέχουν ζάχαρη, αλλά και κάποιες άλλες ουσίες που εγώ δεν θέλω να δίνω στα παιδάκια μου, όπως αλάτι και φοινικέλαιο.
Αποφάσισα λοιπόν, να φτιάξω τους δικούς μου αγνούς σπιτικούς κύβους λαχανικών. Επέλεξα πολύχρωμα λαχανικά για να τους κάνω πλούσιους σε βιταμίνες και νοστιμιά.
Οι πιο νόστιμοι σπιτικοί κύβοι λαχανικών
– τέσσερα καρότα
– δύο κολοκυθάκια
– μία κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
– ένα μεγάλο κρεμμύδι
– μια σκελίδα σκόρδο
– ένα πράσο
– μία μέτρια πατάτα
– δύο ντομάτες
– μία χούφτα μαϊντανό και μία άνηθο
Τα μπαχαρικά μου: Δύο φύλλα δάφνης, μία κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά, κουρκουμά και μαύρο πιπέρι. Μία κουταλιά της σούπας αλάτι Μεσολογγίου και τέσσερις κουταλιές της σούπας λάδι.

Πώς μαγειρεύεις εύκολα σπιτικούς κύβους λαχανικών
– Καθαρίζεις την πατάτα και την αφήνεις σε μία μικρή λεκανίτσα με νερό βρύσης, τουλάχιστον μία ώρα.
– Γεμίζεις μία μεγάλη λεκάνη με νερό βρύσης (εγώ έχω βάλει φίλτρο για να έχω νερό απαλλαγμένο από χλώριο κι άλλες βλαβερές ουσίες). Βυθίζεις απαλά τα κολοκυθάκια, την κόκκινη πιπεριά, το πράσο (αφού το καθαρίσεις) και τις ντοματούλες. Τα πλένεις όλα προσεκτικά με τα χέρια σου κι αλλάζεις το νερό. Στο τρίτο νερό, προσθέτεις λίγο λευκό ξίδι και τα αφήνεις για δέκα λεπτά.
Την ίδια διαδικασία ακολουθείς και για το πλύσιμο του μαϊντανού κι άνηθου.
– Αφαιρείς από το νερό όλα τα λαχανικά και τα αφήνεις να στραγγίσουν.
– Καθαρίζεις τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
– Ξεφλουδίζεις τη ντομάτα, καθαρίζεις την πιπεριά και κόβεις τις άκρες από τα κολοκυθάκια.
– Ψιλοκόβεις τον μαϊντανό και τον άνηθο.
– Κόβεις όλα τα υλικά σε μικρά κομμάτια, τα προσθέτεις σταδιακά σε μούλτι ή δυνατό μπλέντερ και τα πολτοποιείς.
– Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτεις όλα τα πολτοποιημένα λαχανικά, τα μπαχαρικά και το λάδι.
– Σοτάρεις σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να πιει όλα τα υγρά του.
– Αποσύρεις το τηγάνι από το μάτι και αφήνεις το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ αφαιρείς τα φύλλα δάφνης.
– Σε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο χαμηλό ταψάκι στρώνεις μεμβράνη φαγητού (το δοκίμασα και με λαδόκολλα, αλλά δεν ξεκόλλαγε εύκολα μετά την κατάψυξη), ρίχνεις όλο το μείγμα, σκεπάζεις πάλι με μεμβράνη και το βάζεις στην κατάψυξη, τουλάχιστον τρεις ώρες. Εγώ συνήθως φτιάχνω τους κύβους μου το πρωί και τους τελειώνω το απόγευμα.
– Μετά από τρεις ώρες, βγάζεις το ταψάκι από την κατάψυξη, το αναποδογυρίζεις σε ξύλινη επιφάνεια κοπής, αφαιρείς τις μεμβράνες και κόβεις σε κύβους.
– Τυλίγεις κάθε κύβο σε ειδικό χαρτί διπλής όψεως (αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα) από τη μεριά της λαδόκολλας.
– Τους βάζεις σε ειδικά πλαστικά σακουλάκια φαγητού και μετά στην κατάψυξη.

Special tips
Οι σπιτικοί κύβοι λαχανικών θα δώσουν ιδιαίτερη νοστιμιά σε κάθε φαγητό σου.
Η διαδικασία για να τους μαγειρέψεις είναι πραγματικά πανεύκολη και διασκεδαστική.
Μπορείς να τους φτιάξεις ακόμα και με τα παιδάκια σου… Ειδικά το τύλιγμα, θα τους αρέσει και θα τους ικανοποιήσει πολύ.
Φυσικά, προσθέτεις όσα λαχανικά, μυρωδικά ή μπαχαρικά προτιμάς.
Ίσως πρόσεξες, ότι σε ένα ολόκληρο ταψάκι, προσθέτω μόνο μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Προτιμώ οι κύβοι μου να έχουν λίγο αλάτι, ώστε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να προσθέσω εγώ, ανάλογα με το πόσο νόστιμο θέλω να κάνω το φαγητό μου.
Επιλέγω πάντα φρέσκα, εποχιακά, βιολογικά λαχανικά για να είναι όσο το δυνατόν πιο “καθαρά” και τα πλένω υπομονετικά και σχολαστικά για να φύγουν μικρόβια, εντομοκτόνα, λιπάσματα και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Φυσικά, είμαι πάντα προσεκτική με την καθαριότητα των χεριών μου, των μαγειρικών σκευών που θα χρησιμοποιήσω, καθώς και του πάγκου της κουζίνας μου.
Όπως ίσως γνωρίζεις, είναι ανθυγιεινό τα τρόφιμα να έρθουν σε επαφή με το αλουμινόχαρτο. Γι’ αυτό, για να τυλίξω τους κύβους μου, χρησιμοποιώ χαρτί διπλής όψεως. Η εξωτερική είναι αλουμινόχαρτο, ενώ η εσωτερική που ακουμπάει τους κύβους λαδόκολλα.
Η πατατούλα μας πρέπει να μουλιάσει στο νερό τουλάχιστον μία ώρα, γιατί περιέχει μία βλαβερή για τον άνθρωπο ουσία και με αυτό τον τρόπο μειώνεται.
Τους συγκεκριμένους κύβους, τους προσθέτω σχεδόν σε όλα τα φαγητά μου, εκτός της ψαρόσουπας, γιατί δεν ταιριάζει η ντομάτα, ο μαϊντανός κι άνηθος.
Τέλος, να σου πω, ότι μπορείς να πλύνεις και να κόψεις όλα τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια και να τα πολτοποιήσεις αφού τα σοτάρεις. Εγώ όμως προτιμώ την παραπάνω διαδικασία.
Ας μαγειρέψουμε μαζί τους πιο φρέσκους, αγνούς, “καθαρούς”, βιολογικούς, πεντανόστιμους, σπιτικούς κύβους λαχανικών, για να νοστιμίσουμε τα φαγητά μας και να προσφέρουμε καθημερινά στους αγαπημένους μας πιάτα υγιεινά και φτιαγμένα με αγάπη!

Πολύ ωραία ιδέα Μαργαρίτα μου κ σχετικά εύκολη
Θα το δοκιμάσω
Σουπερ ευχαριστώ
Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει Ασπασία μου… Η διαδικασία δεν είναι σχετικά εύκολη… Είναι πανεύκολη! Αν την κάνεις μια-δυο φορές, μετά θα μαγειρεύεις τους κύβους σου με κλειστά μάτια!
Ευχαριστούμε πολύ Μαργαρίτα μου. Καταπληκτική και πανεύκολη συνταγή.
Είναι πράγματι πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή… Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει…