Στην προσπάθειά μου να κάνω τα παιδάκια μου να αγαπήσουν τα λαχανικά, κατέληξα σε μία πολύχρωμη σαλάτα με φρέσκα, ωμά λαχανικά και γλυκιά σος μελιού.

Αν και τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι δύσκολο να πείσεις μικρά παιδάκια να τα φάνε.
Μία καλή λύση είναι να φτιάξεις μία σαλάτα με πολλά λαχανικά και να την βάλεις στο κέντρο του τραπεζιού, ώστε να σερβίρεις όλη την οικογένεια.
Η σαλάτα στην παραπάνω φωτογραφία είναι από τις αγαπημένες μας. Περιέχει μαρούλι, ρόκα, αβοκάντο, πράσινο κρεμμυδάκι, ντοματίνια, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, καλαμπόκι, άνηθο και σπιτικά φύτρα φακής !
Τα χρώματα που έχει, μαγνητίζουν τα παιδικά ματάκια, ενώ η γλυκιά γεύση κερδίζει τους μικρούς απαιτητικούς ουρανίσκους!
Όταν δεν έχω φύτρα, προσθέτω τόφου σε κυβάκια ή μικρά κομματάκια τυρί για extra γεύση…
Η συγκεκριμένη πολύχρωμη σαλάτα με φρέσκα, ωμά λαχανικά είναι πασπαρτού, ταιριάζει δηλαδή με τα περισσότερα φαγητά και μπορείς να προσθέσεις ό,τι υλικό θέλεις…
Τι κερδίζεις τρώγοντας καθημερινά μία πολύχρωμη σαλάτα
– Μία πολύχρωμη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
– Είναι το τέλειο συνοδευτικό πιάτο για όλα τα φαγητά.
– Αν την καταναλώσεις σε κανονική ποσότητα και με τους σωστούς συνδυασμούς, βοηθάει στην απώλεια βάρους.
– Μπορείς να τη φας σαν κύριο γεύμα της ημέρας.
– Συνδυάζεις όποια υλικά αρέσουν γευστικά σε εσένα αλλά και στα παιδιά σου.
– Αν έχεις έτοιμα πλυμένα και στεγνωμένα όλα τα λαχανικά, ακόμα και από την προηγούμενη μέρα, γίνεται σε πολύ λίγο χρόνο.
– Είναι το πιο ελαφρύ γεύμα τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
– Μπορείς να την φτιάξεις ακόμα και με left overs!
Τα υλικά μου
– Μερικά φύλλα μαρουλιού πολύ καλά πλυμένα και στεγνωμένα.
– Ρόκα και πράσινο κρεμμυδάκι ή σπανάκι.
– Ντοματίνια σε ροδελίτσες ή ντομάτα σε κυβάκια.
– Αβοκάντο σε κυβάκια.
– Πολύχρωμες πιπεριές σε κυβάκια.
– Τόφου ή μανιτάρια (καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης).
– Κοτόπουλο, τόνο, σολομό, γαλοπούλα, τυρί ή αυγό (καλές πηγές ζωικής πρωτεΐνης).
– Ρόδι και ωμό κουκουνάρι ή φράουλες, ανάλογα με την εποχή.
– Λίγο φρεσκοκομμένο άνηθο για γεύση κι άρωμα.
Γλυκιά σος μελιού: Μία κουταλιά της σούπας μέλι, ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, λίγο μπαλσάμικο ξίδι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (περίπου τέσσερις κουταλιές της σούπας) και λίγη ρίγανη.
Πώς θα φτιάξεις μία πεντανόστιμη και θρεπτική σαλάτα με ωμά λαχανικά
– Αρχικά πλένεις σχολαστικά το μαρούλι, αλλά κι όλα τα λαχανικά που θα προσθέσεις στη σαλάτα σου και τα στεγνώνεις πολύ καλά. Αν δεν τα στεγνώσεις, η σαλάτα σου θα έχει νερό και το dressing δεν θα “κολλάει” πάνω στα λαχανικά.
– Κόβεις το μαρούλι με τα χέρια κι όχι με το μαχαίρι, σε μικρά κομματάκια και τα τοποθετείς στον πάτο της σαλατιέρας σου. Έτσι δημιουργείς τη βάση της σαλάτας.
– Εμπλουτίζεις το πιάτο σου με άλλα θρεπτικά πράσινα λαχανικά, όπως ρόκα και πράσινο κρεμμυδάκι που η γεύση τους ταιριάζει απόλυτα με το μαρούλι ή μερικά φύλλα από ωμό σπανάκι.
– Ενδυναμώνεις τη σαλάτα σου σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και σε χρώμα, κόβοντας σε κυβάκια πολύχρωμες πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί), ντοματίνια και αβοκάντο.
– Τον Χειμώνα προσθέτω ρόδι και ωμό κουκουνάρι που η γεύση τους ξετρελαίνει τα παιδάκια μου. Την Άνοιξη πάλι, προτιμώ φρέσκες φράουλες κομμένες σε ροδελίτσες.
– Για να συνδυάσεις τα λαχανικά σου με φυτική πρωτεΐνη, προσθέτεις μανιτάρια, τόφου, ακόμα και βρασμένα όσπρια, όπως φασόλια. Αν προτιμάς ζωική πρωτεΐνη, προσθέτεις κομματάκια τυρί, κοτόπουλο, σολομό, τόνο, γαλοπούλα ή αυγά.
Αν προσέξεις καλύτερα την παραπάνω φωτογραφία, θα δεις ότι η σαλάτα μου περιέχει φύτρα από φακές που φτιάχνω μόνη μου. Τα φύτρα είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Η γεύση τους απογειώνει το πιάτο μου και το μετατρέπει σε πλήρες γεύμα υψηλής θρεπτικής αξίας.
– Τέλος φτιάχνεις το dressing σου. Σε ένα βάζο, ρίχνεις όλα τα υλικά. Κλείνεις το καπάκι και το κουνάς, μέχρι να φτιάξεις μία πηχτή σος.
– Ρίχνεις το dressing πάνω στα λαχανικά και πασπαλίζεις με φρέσκο άνηθο.
Επειδή η γεύση της σος είναι πολύ έντονη, προτιμώ τη σαλάτα μου χωρίς αλάτι. Συνοδεύω με παξιμάδια, επίσης χωρίς αλάτι, ή φετούλες ψωμάκι.

Τα έκανα σαλάτα
Μία από τις αγαπημένες μου σαλάτες που φτιάχνω συχνά, είναι με φρέσκα, πολύχρωμα, ωμά λαχανικά και γλυκιά σος μελιού.
Έτσι, παρουσιάζω ένα πιάτο στα παιδάκια μου με πολλά χρώματα και γεύσεις που σίγουρα τραβάει το ενδιαφέρον τους, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για τον οργανισμό τους.
Ένα μυστικό για να αγαπήσουν τις σαλάτες τα μικρά παιδιά, είναι να περιέχουν τροφές που ήδη αγαπάνε. Εμένα λατρεύουν την κόκκινη πιπεριά, τις ντομάτες και το αβοκάντο!
Πολλές φορές τα πιο σκληρά υλικά όπως το τυρί, το τόφου και το ψωμί το κόβω με ειδικά κουπ πατ σε σχήματα λουλουδιού, αστεριού ή καρδιάς (όπως έκανα με το ψωμί και την πιπεριά).
Υπάρχουν άπειρα υλικά που μπορείς να προσθέσεις στη σαλάτα σου…
Η δική μου αγαπημένη σαλάτα περιέχει μαρούλι, ρόκα, αβοκάντο, πράσινο κρεμμυδάκι, ντοματίνια, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, καλαμπόκι, άνηθο και σπιτικά φύτρα φακής! Πολλές φορές προσθέτω τόφου σε κυβάκια ή λίγο τυρί για extra γεύση…
Με τόσα πολλά λαχανικά που συνδυάζω στο πιάτο μου, πραγματικά “τα κάνω σαλάτα”!
Μήπως ήρθε η ώρα να τα κάνεις κι εσύ;

Αφήστε μια απάντηση